Topličko-jablanička operacija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
mNema sažetka izmjene
Red 28:
Budući da general Felber nije raspolagao frontovskim jedinicama, već samo policijskim i teritorijalnim, angažovao je šarolike osovinske snage. Pored uobičajenih kvisliških snaga (bugarskih okupacionih trupa, [[Srpska državna straža|SDS]], [[Srpski dobrovoljački korpus (Drugi svetski rat)|SDK]], [[Ruski zaštitni korpus|RZK]]), tokom ovih operacija najznačajniji saveznik bile su mu jedinice [[JVuO]]. S obzirom da je [[Dragoljub Mihailović|Mihailović]] smatrao svojim vitalnim interesom likvidaciju [[NOVJ]] u Srbiji, angažovanje [[JVuO]] bilo je reprezentativno: zapaženu ulogu imala je [[Četvrta grupa jurišnih korpusa JVuO]], kao glavna mobilna formacija u Srbiji, kao i [[Rasinsko-toplička grupa korpusa JVuO|Rasinsko-toplička grupa korpusa]] i [[Drugi kosovski korpus JVuO]].
 
Zahvaljujući brojčanoj i tehničkoj nadmoći, trupe generala Felbera uspele su uspele da potisnu jedinice [[NOVJ]] sa slobodne teritorije. Sve tri divizije NOVJ našle su se na uskom prostoru, sa neprijateljima ispred, a bugarskom i albanskom granicom pozadi.<ref>http://www.znaci.net/00001/29_6.htm</ref> Elastičnom odbranom i manevrisanjem između neprijateljskih kolona, ove jedinice ipak su uspele daipak izbegnuizbegle značajneveće gubitke.
 
UporedoIstovremeno sa bitkom protiv divizija NOVJ, general [[Dragoljub Mihailović|Mihailović]] je naređivao da se Srbija "očisti" od komunista i njihovih simpatizera među stanovništvom.<ref name="Petranović">[http://www.znaci.net/00001/92_4.pdf Branko Petranović: Srpski narod u ustanku]</ref>
 
==Sadejstvo [[JVuO]] i Nemaca==