Seti I – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
djelomično preuzeto s hrvatske Wikipedije
 
mNema sažetka izmjene
Red 29:
U prvoj godini svoje vladavine Seti I vodi odmah vojni pohod na Siriju. Zapisi o vješto vođenoj kampanji postoje na zidovima velikog Amonova hrama u Karnaku. Slijedeći put svog velikog, davnijeg prethodnika [[Tuthmosis III|Tuthmosisa III]], Seti I prodire u [[Sirija|Siriju]] i [[Libanon]]. Pobjeđuje u seriji bitaka i osvaja velika područja, vraćajući ih pod egipatsku dominaciju. Po prvi put egipatska vojska dolazi u sukob s [[Hetiti|Hetitima]]. Jedna scena u Karnaku prikazuje osvajanje Qadesha, a tu će biti fokus znamenite bitke u kasnijim godinama pod njegovim sinom Ramsesom II.
 
I u kasnijim godinama njegove vladavine obnavljani su pohodi na Siriju i Libanon kao i u smijeru zapadne pustinje (protiv LibyansaLibijaca). Sve ovo je pomoglo da se restaurira slava ranije XVIII dinastije (faraoni Tuthmosis III i Amenhotep III).
 
Kraljevanje ovog moćnog faraona omogućilo je poduzimanje nekoliko velikih projekata, a kvalitet hramova i grobnica neće više biti dostignut u egipatskoj umjetnosti. U Karnaku su započeti veliki radovi u Amonovu hramu koji će biti kompletirani od strane njegova sina Ramsesa II.
Red 35:
U Abydosu, centru antičkog kulta boga Ozirisa, Seti je izgradio bez dvojbe najznačajnije dekoriran hram između svih takvih u antičkom Egiptu. Sagradio je i lijep vlastiti posmrtni hram u Thebi, sad većinom uništen. Njegova zadnja građevina bila je vlastita grobnica u [[Dolina kraljeva|Dolini kraljeva]]. Otkrio ju je Giovanni Belzoni u listopadu [[1817]] i ona je najljepša od svih grobnica u dolini. Isto tako je i najdulja i najdublja. S vrhunskom izradom dekoracija po zidovim, u pokopnoj dvorani imala je veličanstven sarkofag od alabastera za kralja. Belzoni je zabilježio "da sarkofagu takve ljepote i izrade nema premca u povijesti".
 
Setijeva mumija, možda najbolje očuvana od svih kraljevskih mumija, prikazuje plemenito lice. Nije pronađena u njegovoj grobnici vec je bila skrivena zajedno s ostalim kraljevskim mumijama u tajnoj pećini u [[Deir el-Bahri|Deir el-Bahriu]]. Te su mumije izašle na svjetlo dana poslije otkrića [[1881]] godine, dakle - nakon što su tu ležale 3000 godina!.
 
{{commonscat|Seti I}}