SI prefiks – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto sa srpske Wikipedije
 
Millica (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
Red 1:
<div style="margin-left: 10px; padding-top: 10px; padding-bottom: 10px; padding-left: 5px; padding-right: 5px; background: #f9f9f9; border:1px solid #8888aa; border-right-width:2px; border-bottom-width:2px; font-family: times new roman; font-size: 40pt; text-align: center; font-weight: bold; float: right;"><span style="text-decoration: blink">Srpsko-hrvatski jezik NE postoji</span><br><br>
'''SI prefiks''' je [[prefiks]] koji može da se doda na bilo koju [[jedinica|jedinicu]] '''Međunarodnog sistema jedinica''' ([[SI]]) kako bi se dobili umnošci te jedinice.
 
Nisu svi prefiksi specifični za SI. Mnogi SI prefiksi, kao i sama ideja korišćenja prefiksa za ovu svrhu, datiraju još pre uvođenja SI-ja [[1960]]. godine, tako da se dosta koriste i kod jedinica van SI.
 
Kao deo SI sistema, zvanično su određeni od strane [[Međunarodni biro za težine i mere|Međunarodnog biroa za težine i mere]].
 
==Pregled==
 
Kao primer, prefiks ''kilo'' množi sa jednom hiljadom, tako da ''kilo''metar iznosi 1000 [[metar]]a, a ''kilo''vat 1000 [[vat]]i. Prefiks ''mili'' deli sa hiljadu, tako da ''mili''metar iznosi jedan hiljaditi deo metra (ima 1000 milimetara u metru), a ''mili''litar je hiljaditi deo [[litar|litra]]. Mogućnost primenjivanja istih prefiksa na bilo koju [[SI jedinica|SI jedinicu]] je ključ snage SI-ja, pošto znatno uprošćuje proces učenja i korišćenja sistema.
 
{{SI prefiksi}}
 
Vidite takođe: [[Zastareli metrički prefiksi]]
 
Primeri:
* 5 cm = 5 × 10<sup>&minus;2</sup> m = 5 × 0.01 m = 0.05 m
* 3 MW = 3 × 10<sup>6</sup> W = 3 × 1 000 000 W = 3 000 000 W
 
Prefiksi ne mogu da se kombinuju: na primer 10<sup>&minus;9</sup> metara mora da se piše kao 1 nm, a ne kao 1 mµm.
 
Prefiks uvek ima prioritet nad stepenovanjem; stoga "km²" znači ''kvadratni kilometar'', a ne ''kilo&ndash;kvadratni metar''. Na primer, 3 km² je isto što i 3000000 m², a ''ne'' 3000 m² (''niti'' 9000000 m²). Stoga SI prefiksi pružaju pragove faktora jednog miliona (umesto jedne hiljade) u slučaju izložioca 2, jedne milijarde u slučaju izložioca 3, itd. Kao posledica, potrebni su veliki brojevi, iako se prefiksi u potpunosti koriste.
 
Prefiksi gde je [[izložilac]] deljiv sa tri su preporučljivi. Zato je bolje "100 m" nego "1 hm". Izuzeci su [[centimetar]], hektar (hekto-[[ar (jedinica)|ar]]), [[centilitar]], kubni decimetar (ekvivalent [[litar|litru]]), [[hektopaskal]] i [[decibel]] (desetina bela). Zastareli prefiksi ''mirija-'' i ''mirio-'' su napušteni pre nego što je SI usvojen [[1960]], verovatno zato što se ne uklapaju u ovaj šablon, nije bio slobodan ni jedan simbol (M, m i µ su već bili korišćeni), a ionako su bili retko korišćeni.
 
Dupli prefiksi kao što su ''mikromikrofaradi'' (pikofaradi), ''hektokilometri'' (100 kilometara) i ''milimikroni'' ili ''mikromilimetri'' (oba nanometri) takođe su napušteni sa uvođenjem SI-ja.
 
[[Kilogram]] se izdvaja od ostalih [[SI osnovna jedinica|SI osnovnih jedinica]] kao jedina koja ima prefiks. Izvedena je iz mase stvarnog predmeta. [[Gram]] se definiše kao 1/1000 mase ovog predmeta.
 
Iako je u principu zakonito, većina kombinacija prefiksa sa količinama se veoma retko koristi, čak i u naučnom ili inženjerskom kontekstu:
* Masa: hektogram, gram, miligram, mikrogram i manji su česti. Međutim, megagram ili veći se često koriste; umesto toga se koriste [[tona|tone]]. Megagram se ponekad koristi da razgraniči metričku tonu od raznih ne-metričkih tona.
* Zapremina u litrima: litar, decilitar, centilitar, mikrolitar i manji su česti. Veće zapremine se ponekad obeležavaju hektolitrima; u suprotnom u kubnim metrima i kubnim kilometrima.
* Dužina: kilometar, metar, decimetar, centimetar, milimetar i manji su česti. Megametar, gigametar i veći se retko koriste. Često se upotrebljavaju [[astronomska jedinica|astronomske jedinice]], [[svetlosna godina|svetlosne godine]] i [[parsek|parseci]]; astronomska jedinica se spominje u SI standardima kao prihvaćena ne-SI jedinica.
* Vreme: sekund, milisekund, mikrosekund, i manji su česti. Kilosekund i megasekund takođe imaju neku upotrebu, mada za ove i duže vremenske periode uobičajeno se koriste naučne notacije ili minuti, sati, itd.
 
<sup>&dagger;</sup> Britanija, Irska, Australija i Novi Zeland su pre koristili [[duga skala|dugu skalu]] konvencije imena brojeva, ali su sada bar delimično prešli na korišćenje [[kratka skala|kratke skale]]. Može da se primeti da na tabeli, iznad miliona i ispod milionitog dela, ''ista'' imena imaju dva sistema za imenovanje, tako da ''bilion'' i ''trilion'' (na primer) postaju na nesreću mogući međunarodno dvosmisleni termini. Korišćenjem SI prefiksa može da se zaobiđe ovaj problem.
 
== Upotreba van SI ==
Simbol "k" se često koristi da izrazi umnožak od hiljadu, tako da neko može da ima "platu od 40K" (40000) ili postoji [[Y2K]] problem (problem 2000. godine). Primećuje se da se u ovim slučajevima koristi veliko slovo K, mada veliko K nikad nije tačno kada se piše pod SI pravilima. Takođe, često se koristi kao prefiks da označi [[binarni prefiks]] kilo = 2<sup><small>10</small></sup> = 1024.
 
=== Ne-SI jedinice ===
* Prefiksi datiraju još iz vremena uvođenja metričkog sistema 1790ih, mnogo pre nego što je SI uveden 1960. Prefiksi (uključujući one koji su uvedeni posle uvođenja SI-ja) se koriste sa bilo kojim metričkim jedinicama, bilo da su SI ili ne (npr. milidine).
* SI prefiksi se retko pojavljuju uz [[imperijalne jedinice]], osim u specijalizovanim slučajevima (npr. mikroinčevi, kilostope)
* Takođe se koriste sa ostalim specijalizovanim jedinicama na određenim poljima (npr. megaelektronvolti, gigaparseci)
* Takođe se povremeno koriste sa jedinicama za valute (npr. gigadolar), uglavnom od strane ljudi koji su upoznati sa prefiksima iz naučne upotrebe.
 
=== Računarstvo ===
''Glavni članak: [[Binarni prefiks]]''
 
Prefiksi k i veći su česti u [[računarstvo|računarstvu]], gde se dodaju na jedinice za informacije i skladištenje kao što su [[bit]]ovi i [[bajt]]ovi. Pošto je 2<sup>10</sup> = 1024, a 10<sup>3</sup> = 1000, ovo je dovelo do toga da se SI prefiksi iskoriste da označe 2binarne" prefikse na sledeći način:
 
; k:= 2<sup>10</sup> = 1,024
; M:= 2<sup>20</sup> = 1,048,576
; G:= 2<sup>30</sup> = 1,073,741,824
; T:= 2<sup>40</sup> = 1,099,511,627,776
; P:= 2<sup>50</sup> = 1,125,899,906,842,624.
 
Međutim, ovi prefiksi obično zadržavaju svoja značenja stepena od 1000 kada se koriste da opišu stope transmisije podataka ([[bit rejt]]): [[Eternet]] od 10 [[Mbit/s]] radi na 10.000.000 bit/s, a ne 10.485.760 bit/s. Problem se sastoji u tome da jedinice za informaciju ([[bit]] i [[bajt]]) nisu deo SI-ja, gde bit, bajt, [[oktet]], [[bod]] ili simbol rejt bi bolje bilo da su u [[herc]]ima. Iako je jasnija simbologija da se koristi "bit" za [[bit]] i "b" za [[bajt]], "b" se često koristi za bit, a "B" za bajt. (U SI-ju, B je namenjeno [[decibel|belu]].) Frankofonske zemlje često koriste "o" za "[[oktet]]", danas sinonim za bajt, ali je ovo neprihvatljivo u SI, zbog rizika od mešanja sa nulom.
 
Za posledicu, [[Međunarodna elektrotehnička komisija]] (IEC) je usvojila nove [[binarni prefiks|binarne prefikse]] [[1998]]. godine, formirani od prvog sloga decimalnog prefiksa plus 'bi'. Simbol je decimalni simbol plus 'i'. Tako da je sada jedan [[kilobajt]] (1 kB) jednak 1000 bajtova, gde je jedan [[kibibajt]] (1 KiB) jednak 2<sup>10</sup> = 1024 bajtova. Slično tome, postoje [[mebi]] (Mi; 2<sup>20</sup>), [[gibi]] (Gi; 2<sup>30</sup>), [[tebi]] (Ti; 2<sup>40</sup>), [[pebi]] (Pi; 2<sup>50</sup>) i [[eksbi]] (Ei; 2<sup>60</sup>). Iako ih IEC standard ne spominje, sekvenca može spremno da se proširi na [[zebi]] (Zi; 2<sup>70</sup>) i [[jobi]] (Yi; 2<sup>80</sup>). Usvajanje ovih prefiksa je veoma ograničeno.
 
==Predložena proširenja==
Nastavljanjem unazad u abecedi, posle ''zeta'' i ''jota'', predlozi za sledeći veliki broj uključuju ''ksenta'' (xenta) i ''ksona'' (xona) (između ostalih), gde je ''ksona'' izmenjeni [[latinski jezik|latinski]] [[numerički prefiks]] nona-, a sledeći ''mali'' broj bi takođe počinjao sa x (iks).
 
Čuvajući pravilo skraćivanja prefiksa ([[latinski alfabet|latinsko]] veliko slovo za velike brojeve i malo slovo za male brojeve), čak i bez koncenzusa oko punog naziva sledećeg prefiksa, simboli bi mogli da se koriste bez dvosmislenosti: X, W, V, x, w, v. Logično sledeći simbol za mali prefiks, "u", je prihvaćena zamena za "µ" (ISO 2955), simbol za "mikro".
 
Međutim, neki čitaoci moguće je da ne mogu da razumeju čak i neke zvanične prefikse, a kamoli njihove ekstrapolacije, tako da je davanje objašnjenja u komunikaciji preporučljivo.
 
Još jedan predlog za ksenta/ksona je ''noveta'' (novetta), iz italijanskog ''nove''. Ovo nije zgodno kada je reč o ređanju po abecedi unazad.
 
Takođe postoje predlozi za dalju harmonizaciju i kapitalizaciju (povećavanje slova). Stoga bi se simboli za deka, hekto i kilo promenili iz "da", "h" i "k" u "Da", "H" i "K", respektivno. Shodno tome, neki podržavaju uklanjanje prefiksa koji se ne uklapaju u 10<sup>±3•n</sup> šemu, naime hekto, deka, deci i centi. [[CGPM]] je za sada odložio odluku što se tiče oba problema.
 
Nerešen (i možda nerešiv) problem je primenjivanje prefiksa na jedinice sa izložiocima koji nisu ±1. Prefiks se trenutno uvek primenjuje pre izložioca. Kod merenja zapremine, na primer, ova nepovonost je dovela do stalne upotrebe [[litar|litra]], koji je hiljaditi deo kubnog metra (0.001 m³) ili jedan kubni decimetar (1 dm³), gde bi bilo korisnije nazvati ga "jedan mili-kubni metar" ("1 m(m³)")&mdash;jedan kubni milimetar (mm³) je milioniti deo kubnog metra.
 
== Vidi takođe ==
*[[binarni prefiks]]
*[[imena brojeva]]
*[[red veličina]]
*[[brojevi na raznim jezicima]] (za poređenje/etimologiju)
 
==Spoljašnje poveznice==
 
*[http://www.bipm.fr/en/si/prefixes.html Međunarodni biro za težine i mere (BIPM): SI prefiksi]
*[http://jimvb.home.mindspring.com/unitsystem.htm Predlog za proširenje sistema SI prefiksa na još veće i manje jedinice]
 
[[Category:SI prefiksi|*]]
 
 
[[br:Rakgerioù ar SI]]
[[ca:Prefixos del SI]]
[[da:SI-præfiks]]
[[de:Liste der Vorsilben für Maßeinheiten]]
[[en:SI prefix]]
[[eo:Dekoblaj kaj Dekonaj Unitoj]]
[[es:Prefijos del SI]]
[[et:Ühikute detsimaaleesliited]]
[[eu:SI aurrizkiak]]
[[fr:Préfixe du système international]]
[[hr:Predmeci (prefiksi) mjernih jedinica]]
[[hu:SI-prefixum]]
[[id:Awalan SI]]
[[ja:SI接頭辞]]
[[ko:SI 접두어]]
[[lt:Matavimo vienetas]]
[[nl:SI-prefix]]
[[nn:SI-prefiks]]
[[no:SI-prefiks]]
[[pl:Przedrostek SI]]
[[ru:Приставки СИ]]
[[sl:Predpone SI]]
[[sr:СИ префикс]]
[[sv:SI-prefix]]
[[vi:Các tiền tố của SI]]
[[zh:国际单位制词头]]