Hamilkar Barka – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: Hamilkar Barka je mlad i energican vojskovodja koji paznju skrece na sebe u poslednjoj fazi prvog punskog rata zauzevsi tvrdjavu Eriks.Posle sklapanja mirovnog ugovora sa Katulom,u Ka...
 
preuzeto sa srpske Wikipedije
Red 1:
'''Hamilkar Barka''' ([[270. pne.]] -[[228. pne.]] ) je bio [[Kartagina|kartaginjanski]] general i državnik. Poznat je kao '''[[Hanibal]]ov otac'''.
Hamilkar Barka je mlad i energican vojskovodja koji paznju skrece na sebe u poslednjoj fazi prvog punskog rata zauzevsi tvrdjavu Eriks.Posle sklapanja mirovnog ugovora sa Katulom,u Kartagini je doslo do izbijanja ustanka najamnika u zimu 241.g.p.n.e.,(drzavna blagajna je bila ispraznjena od rata)a njima se pridruzuju i robovi.Za gusenje ustanka koji je trajao vise od tri godine najzasluzniji je Hamilkar.Radi eksploatacije Pirinejskog Poluostrva,Hamilkar tamo prenosi svoju delatnost.Guseci otpor iberskih plemena gine 229.g.p.n.e. a vojska za svog vodju bira Hamilkarovog zeta Hazdrubala.
 
==Nepobediv na Siciliji==
Istakao se tokom [[Prvi punski rat|Prvog punskog rata]] [[247. pne.]] , kada preuzima glavnu komandu nad [[Sicilija|Sicilijom]] u doba kad je ostrvo bilo potpuno u rukama Rimljana. Iskrcava se na severozapadnom delu [[Sicilija|Sicilije]] sa malom plaćeničkom vojskom i zauzima važnu poziciju na jednom vrhu kraj [[Palermo|Palerma]]. Ne samo da je odoljevao svim napadima, nego je izvodio napade sve do obala juga Italije.
 
Godine [[244. pne.]] pomiče svoju armiju na sličnu poziciju na obroncima Mont Eriksa, odakle je mogao podržavati opsednuti garnizon u gradu Drepane( Trapane). Po odredbama mira iz [[241. pne.]] nepobedive snage Hamilkara Barke mogu napustiti [[Sicilija|Siciliju]] bez da se predaju.
 
==Plaćenički rat==
Vrativši se u Afriku, njegove trupe započinju rat zvan [[Plaćenički rat]], kada im Hamilkarovi protivnici odbijaju da isplate ono što im je bilo obećano. Dotad su ti plaćenici bili držani pod Hamilkarovom ličnom komandom i pod obećanjem dobre plate. [[Kartagina]] se plaćeničkim ratom našla u teškoj situaciji. Vlada nije imala druge nego da Hamilkara Barku stavi na čelo vojske.
Koristećii osobni uticaj i na plaćenike i na okolna afrička plemena , te moćnom strategijom uspeva da skrši pobunu [[237. pne.]] .
 
==Osvajanja po Španiji==
Posle toga uspeha, Hamilkar Barka je bio izuzetno popularan , da protivnici nisu mogli sprečiti njegov uspon skoro do samovlašća.
Da bi kompemzirao gubitak [[Sicilija|Sicilije]] i Sardinije u [[Prvi punski rat|Prvom punskom ratu]] on regrutira i trenira novu armiju , koju vodi na svoju vlastitu odgovornost u ekspediciju u Španiju [[236. pne.]]. U Španiji namerava da stvori novu imperiju i novu bazu, odakle će jednom krenuti u kampanju osvete protiv Rima.
 
==Značaj==
Tokom osam godina oružjem i diplomatijom osigurao je velike teritorije u Španiji, ali prerana smrt ([[228. pne.]] ) sprečava ga da završi osvajanja.
Hamilkar je bio daleko iznad svih u Kartagini i vojno i diplomatski i po patriotizmu. U tome ga je nadmašio samo sin [[Hanibal]], kojega je zadojio mržnjom prema Rimu i trenirao ga da postane njegov naslednik.
 
Ponekad ga zamenjuju sa drugim Hamilkarom, isto generalom iz Kartagine.
==Vidi još==
*[[Prvi punski rat]]
*[[Rimska Republika]]
 
 
[[category:Rimska Republika]]
[[category:Prvi punski rat|H]]
 
[[br:Hamilkar Barka]]
[[ca:Amílcar Barca]]
[[cs:Hamilkar Barkas]]
[[de:Hamilkar Barkas]]
[[en:Hamilcar Barca]]
[[eo:Hamilkar Barka]]
[[es:Amílcar Barca]]
[[eu:Hamilkar Barka]]
[[fr:Hamilcar Barca]]
[[gl:Amílcar Barca]]
[[he:חמילקרת ברקא]]
[[it:Amilcare Barca]]
[[ja:ハミルカル・バルカ]]
[[ka:ჰამილკარ ბარკა]]
[[ko:하밀카르 바르카]]
[[la:Hamilcar Barca]]
[[nl:Hamilcar Barkas]]
[[no:Hamilcar Barca]]
[[pl:Hamilkar Barkas]]
[[pt:Amílcar Barca]]
[[ru:Гамилькар Барка]]
[[sk:Hamilkar Barkas]]
[[sr:Хамилкар Барка]]
[[sv:Hamilkar Barkas]]