Bitka kod Hunajna – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
djelomično preuzeto s bs.wiki
(nema razlike)

Verzija na datum 7 januar 2013 u 10:31

Bitka kod Hunajna je bila važna bitka između muslimanskih snaga pod vodstvom poslanika Muhameda i armije nevjernika 630 godine. Ona se je dogodila na Hunajn dolini, između Meke i utvrđenog grada Taifa. Na kraju, Muslimani su pobjedili, osiguravajači Muslimansko ujedinjenje Arabije.

Protivnici Muslimana su bili plemena Havazin i Takif, poznati po njihovom hrabrošču i vještini sa strijelama. Zabrinuti o rastu Islama i Muhamedove moči, oni su se okupili i namjerivali napasti Meku. Međutim, Muhamed je brzo saznao o njihovim planovima, pa je sam pošao prema njima sa armijom od 12,000 ljudi. Od tih 12,000, kaže se da su 10,000 bili isti oni koji su sa njim osvojili Meku a 2,000 novi vjernici iz Meke.

Iako puno manji, Havazini i Takifi su bolje znali teren. Tako da kad je prednji dio Muslimanske vojske stiglao u područje, oni su ga napali iz zasjeda. Taj dio Muhamedove armije je onda pokušao da se vrati glavnoj armiji, ali uhvatila ih je panika i nered. Ipak, Muhamedova vojska je stigla do njih i u jurišu je napala nevjernike. Muslimani pobjede bitku, i njihovi protivnici se vrate u Taif.

Islamska pobjeda natjerala je pustinjska plemena da pređu na Islam. Nedugo poslje toga, i pobunjici u Taifu su se predali i prihvatili Islam. Poslje ove bitke i ujedinjenja Arabije dva tri područja su se pobunila, ali tad Islamska država je bila dosta snažna da ih se riješi. Bitka kod Hunajna je zato zadnja važna Muhamedova vojna pobjeda.