Operacija Mačva – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
{{radovi}}
'''Operacija čišćenja luka Save''' je bila operacija protiv ustanika u oblasti Mačve i [[Šabac|Šapca]], tokom [[Ustanak u Srbiji 1941.|ustanka u Srbiji 1941.]] godine. Trajala je od 26. septembar do 10. oktobar 1941.
 
Nemci su ovo područje smatrali u tom periodu najjačim ustaničkim žarištem, pa su za operaciju odvojili znatne snage i izvršenju pristupili sa besprimernom surovošću i bezobzirnošću.
 
TakoTrajala je nemačkaod divizija26. otpočelaseptembar kaznenido pohod10. protivoktobar ustaničke Srbije1941. Bio je to prvi korak, uvod u operacije poznate pod nazivom [[prva neprijateljska ofanziva]].
 
== Pozadina ==
Linija 31 ⟶ 35:
== Tok operacije ==
 
=== Posedanje Šapca ===
Nemci su na prostoru Šapca, Sremske i Mačvanske Mitrovice imali [[342. pešadijska divizija (Nemačka)|342. pešadijsku diviziju]] sastava: 687, 688. i 689. pešadijski puk, 342. artiljerijski puk, 342. izviđački bataljon i druge prištapske i dopunske jedinice. Uz to su bili pojačani bataljonom 100. tenkovske brigade i sa oko 20 štuka. Nemci su imali oko 40 000 vojnika. Brojni odnos nemačkih snaga prema [[partizan]]skim bio je 20:1 u korist Nemaca.<ref>http://www.znaci.net/00001/37_11_12.htm</ref>
 
Linija 38 ⟶ 43:
Sad držimo Šabac, hemisku fabriku i koloniju; akcija će se sutra produžiti".<ref>http://www.znaci.net/00001/48_48.htm</ref>|Nemački izveštaj o toku operacije}}
 
== Ishod==
{{main|Krvavi marš}}
[[Datoteka:Sabac internment camp.jpg|minijatura|Nemci i ustaše sprovode narod Šapca u koncentracioni logor.]]
Odmah po prijemu izveštaja 342. divizije o čišćenju Šapca general Beme je poslao izveštaj feldmaršalu Listu:
{{citat|„Bezobzirnim merama protiv glavne ustaničke oblasti u luku Save ponovo je vraćen ugled nemačke oružane sile. Stvoren zastrašujući primer... Šabac se od 24. IX „raseljava".<ref>http://www.znaci.net/00001/48_48.htm</ref>}}
 
Po izveštajima Štaba 342. divizije sopstveni gubici trupe bili su 5 ranjenih i 1 „folksdojčer" ubijen. Stanovnika Šapca, prema nemačkim izvorima, ukupno je streljano 47, a 4.410 uhapšeno.
 
=== Krvavi marš ===
{{main|Krvavi marš}}
[[Datoteka:Sabac internment camp.jpg|minijatura|Nemci i ustaše sprovode narod Šapca u koncentracioni logor.]]
 
Do 26. septembra 342. divizija je ustrojila koncentracioni logor kod sela Jarka u Sremu. Na kraju sela, levo od puta Šabac — Ruma, jedna čista poljana ograđena je bodljikavom žicom, sa nekoliko kula-osmatračnica na uglovima, na kojima su bili postavljeni stražari sa mitraljezima. Šapčani su postrojeni u kolonu po 5 i usiljenim maršem sprovedeni za Jarak. Put od 23 kilometra pređen je za 4 časa, te je skoro cela kolona, a, naročito začelje, prešla ovaj put u trku. Nemački vojnici i ustaše-sprovodnici kolone išli su na kolima, konjima ili biciklima. Iznemogle, bolesne i nesposobne Šapčane, koji su padali od umora ili zaostajali, eprovodnici su usput sve poubijali. Posle višednevnog mučenja žeđu, glađu i batinanjem, Nemci su „raseljene" Šapčane vratili u Šabac 30. septembra, ali ponovo u logor u šabačkoj južnoj kasarni.Meštani sela Jarka su izdejstvovali kod komande koncentracionog logora da pohapšenim Šapčanima mogu pružiti pomoć. Voda, koju su im seljaci iz Jarka na kolima donosili od 28. septembra, bila je namučenim ljudima dragocena kao krv, kao sam život.
 
=== Čišćenje Mačve ===
Tako je nemačka divizija otpočela kazneni pohod protiv ustaničke Srbije. Bio je to prvi korak, uvod u operacije poznate pod nazivom [[prva neprijateljska ofanziva]].
 
U petak, 26. septembra, manji delovi 342. divizije su oko 16 časova krenuli u napad u cilju nasilnog izviđanja iz Šapca, prema Majuru i Tabanoviću, dok je eskadrila štuka bombardovala i mitraljirala Bogosavac, Varnu, Culjković, Slatinu, Vranjsku i kotu 105 južno od Šapca. Usput su imali manje sukobe sa borcima [[Mačvanski partizanski odred|Mačvanskog odreda]].
 
U nedelju, 28. septembra, nemačka 342. pešadijska divizija, ojačana tenkovskim jedinicama, uz podršku avijacije, otpočela je „čišćenje luka Save". Oko pet časova ujutru eskadrila od 12 „štuka" prvi put je nadletela partizanske položaje oko Mačvanske Mitrovice i sela Salaš Noćajski, Noćaj i Zasavicu.<ref>http://www.znaci.net/00001/48_50.htm</ref>
 
Ista eskadrila nadletala je u nekoliko navrata put Šabac — Prnjavor, bombardovala i mitraljirala sela na drumu, zatim Lipolist, Bogosavac i Pocerski Dobrić. Bombardovanjem su nanesene velike materijalne štete i izazvan užasan strah i pometnja u selima. Stanovništvo se razbeglo u polja i šume, noseći malu decu i nešto najneophodnijih stvari.
 
U ranu zoru iz Rume je krenuo operativni deo Štaba 342. divizije i u 6,15 časova stigao u Šabac. Tačno u 6,45 časova, neposredno iza prvih talasa avijacije, pošle su u napad grupe 698. i 699. puka, u više pravaca. Sa tenkovima na čelu jedinice 698. puka udarile su pravcem Kamičak — Tabanović. Posle prodora 698. puka u Tabanović, jedna kolona se odvojila i od Majurskih livada udarila preko polja Belajevca prema Štitaru. U „maloj hronici" Štitara zapisano je da je neka partizanska jedinica vodila borbu s Nemcima ispred Štitara i da je „tom prilikom uništen jedan nemački tenk", a takođe i u izveštaju 342. divizije stoji da su ustanici pružili otpor kod Štitara.<ref>http://www.znaci.net/00001/48_50.htm</ref>
 
Treći bataljon 698. puka, koji je tog jutra predao obezbeđenje Šapca 2. bataljonu 750. puka, imao je zadatak da zauzme Majur. Iza motorizovane prethodnice, jedna četa 3. bataljona uputila se preko Kamička prema Majuru. Ispred seoskog raskršća čelni motocikli i tenk naleteli su na minu. Motocikl je odleteo u vazduh, a tenk oštećen. Po sećanju Pavla Micića, neke četničke i partizanske jedinice pružile su Nemcima otpor kod majurskog groblja i tu su „u borbi sa njima (Nemcima) izginuli mnogi četnici i mnogi partizani".<ref>http://www.znaci.net/00001/48_50.htm</ref>
 
Nemačka kolona, sa oko 20 tenkova na čelu, iza kojih je nastupala pešadija, izbila je oko 10 časova pred selo Slepčević, u pravcu ulice koja od druma Loznica — Šabac produžava pravo na istok.
 
Neke jedinice Cerskog četničkog odreda takođe su odstupale pred neprijateljem od majurskog groblja i Livada u pravcu Slepčević — Duvanište. Vukošićka četa Cerskog četničkog odreda je odstupala do Duvaništa i tu je imala prvo puškaranje s Nemcima".30 I četnici su se u toku dana povukli na Cer.
 
U odstupanju od Majura do Slepčevića, i posle borbe u Slepčeviću, pojedinci i manje grupe partizana iz četa Mačvanskog bataljona odvajali su se i povlačili u raznim pravcima. Neki su napuštali Odred i odlazili da traže svoje porodice.
 
Prvog dana akcije čišćenja Mačve jedinice 342. divizije dostigle su n zaposele sela na izlomljenoj liniji: Ravnje — Radenković — Glušci — Uzveće — Ševarice — M. Pričinović — Belotić — Duvaiište — Bogosavac — Jevremovac.
 
Posle dva i po dana akcije, Štab 342. divizije konstatovao je da je poduhvat u operativnom smislu bio udarac u prazno:
{{citat|„Prema izjavama zarobljenika, a što potvrđuju i zaplenjene komunističke zapovesti, neprijatelj se već pre nekoliko dana povukao k jugozapadu, pri čemu je izvukao hranu i zlostavljao stanovništvo."<ref>http://www.znaci.net/00001/48_50.htm</ref>}}
 
1. oktobra nemačke jedinice 342. divizije ušle su u Badovince, Dublje i Drenovac. 2. oktobra, delovi 699. puka prodrli su u Čokešinu, 3. oktobra u Novo Selo a 4. oktobra u Petkovicu i Belu Reku, ali su u tim selima samo vršili „čišćenje" i vraćali se u Prnjavor i Lipolist. Štab divizije je zaključio da je 4. oktobra „poduhvat Mačva" završen. Posle toga su trupe ostale na dotadašnjem smeštajnom prostoru i vršile čišćenje teritorije sve do 10. oktobra.<ref>http://www.znaci.net/00001/48_50.htm</ref>
 
== Izvori ==