Carla Del Ponte – razlika između verzija

Obrisana 1.033 bajta ,  prije 18 godina
nema sažetka uređivanja
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Millica (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
Red 1:
<div style="margin-left: 10px; padding-top: 10px; padding-bottom: 10px; padding-left: 5px; padding-right: 5px; background: #f9f9f9; border:1px solid #8888aa; border-right-width:2px; border-bottom-width:2px; font-family: times new roman; font-size: 40pt; text-align: center; font-weight: bold; float: right;"><span style="text-decoration: blink">Srpsko-hrvatski jezik NE postoji</span><br><br>
'''Carla Del Ponte''' (9.2. 1947. - ) je [[švicarska]] pravnica koja trenutno obavlja funkciju glavne tužiteljice [[ICTY|Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju]].
 
Rođena je u Luganu, a pravo je studirala u [[Bern]]u, [[Ženeva|Ženevi]] i [[Velika Britanija|Velikoj Britaniji]]. Od 1975. do 1981. se bavila privatnom advokatskom praksom. Godine 1981. je imenovana istražnom sutkinjom te se istakla u istragama vezanim uz [[terorizam]], špijunažu, pranje novca i trgovinu drogom. Zbog potonjeg je bila na meti italijanske mafije te preživjela pokušaj atentata.
 
Godine 1994. je postala glavni tužitelj Švicarske, a pet godina kasnije je postala glavna tužiteljica ICTY. Za vrijeme njenog mandata je podignut veliki broj optužnica i veliki broj bivših ratnih vođa s područja bivše Jugoslavije je uhapšen i osuđen odnosno čeka suđenje za ratne zločine.
 
Zbog toga je Del Ponte uživala veliki ugled u svjetskoj javnosti. U zemljama bivše Jugoslavije je s vremenom postala jedna od najomraženijih ličnosti.
 
Često je kritiziraju zbog arogancije, politikantskih izjava i loše napisanih optužnica te pravne strategije koje je od optuženih ratnih vođa učinila mučenike i nacionalne heroje, odnosno podgrijala [[nacionalizam]] i stvorila plodno tlo za nastavak etničkih sukoba u bliskoj budućnosti.
 
{{U začetku}}
 
[[Category: Pravnici]]
[[Category: Jugoslavija]]
[[Category: Pravo]]
341

izmjena