Mrežna enciklopedija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Koh-i-Noor (razgovor | doprinos)
m Koh-i-Noor premjesti stranicu Internetske enciklopedije na Internetska enciklopedija: jednina
Koh-i-Noor (razgovor | doprinos)
m zaglavlje
Red 1:
'''InternetskeInternetska enciklopedijeenciklopedija''': Pod nazivom internetske enciklopedije (ili leksikona)'''internetski obuhvaćeneleksikon''' suje zbirkezbirka javno dostupnog znanja iz raznih područja, koje su dostupne preko browsera na internetu.
 
Među laicima na internetučeste su česte zabune između nejednakih pojmova [[Enciklopedija|enciklopedije]] i ''leksikona[[leksikon|a]].'' U štampanim izdanjima iz leksikografije, leksikon čini pregledna zbirka naslova i kraćih izvoda o raznim pojmovima, dok prave enciklopedije uglavnom obuhvataju opširnije tematske izvode pojmova s podnaslovima, zaglavljima i pripadnom literaturom. Osim digitalizovane Britanske enciklopedije, većina ostalih enciklopedija na internetu su započele kao jednostavni internetski leksikoni koji su zatim prerasli u prave razrađene enciklopedije.
 
Na internetu je postojalo do pedeset raznih opitnih leksikona i enciklopedija, od kojih su mnogi dosad odumrli i nestali. Među njima su najvažnija digitalizovana ''Britannica'' i najveća višejezična [[Wikipedia]], pa još sličan ''Wikinfo'' i novi poluotvoreni Citizendium, te druge manje. Ovdje se pregledno i paralelno prikazuje desetina glavnih primjera enciklopedija općeg sadržaja dohvatnih na internetu (neke uže specijalizovane su izostavljene).