ITER – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 5:
Од принципа машине се очекује да покаже да производи више енергије од фузије процесу него што се користи да се покрене, нешто што још није постигнуто са претходним фузионих реактора. Изградња објекта почела је 2007, а први плазма се очекује да ће да буде произведен у 2020.<ref>[http://www.iter.org/faq Japanese Tsunami and Earthquake delayed First Plasma to Nov. 2020]</ref>Када ИТЕР постане оперативно, то ће постати највећи [[Магнетна затварање фузија | магнетно затварање]] плазма физику експеримент у употреби, надмашујући [[Заједничка европска Торус]].Први комерцијални демонстрације фузија електрана, назван [[ДЕМО]], је предложио да прате на од ИТЕР пројекту да донесе [[фузија енергетски]] да комерцијално тржиште.<ref>http://www.iter.org/proj/iterandbeyond</ref>
 
== Позадина ==
Као [[фосилна горива| бази угљеника горива]] расте [[врх нафте | све оскудни]] у светлу растуће тражње, нови и [[обновљива енергија | одрживији]] извори енергије ће бити потребно да се испуне глобалних енергетских потреба. Фузија моћ има потенцијал да обезбеди довољно енергије да задовољи потражњу за монтажу, као и да учини одржив, са релативно малим утицајем на животну средину.
 
Нуклеарна фузија има много потенцијалних атракција. Прво, својим горива изотопа [[водоник]]а су релативно богата - један од неопходних изотопа, [[деутеријум]], може се издвојити из [[море|морске]], а друго гориво, [[трицијум]], би могао да буде креирана помоћу неутрона произведене у фузионог реакција самог.<ref>[http://www.iter.org/sci/fusionfuels "Fusion fuels"]. ITER. Retrieved 24 October 2011.</ref> Осим тога, фузија реактора ће да произведе практично данема [[Угљен диоксид | ЦО <sub> 2 </ sub>]] или других атмосферских загађивача, као и остали њени [[нуклеарни отпад | радиоактивни отпадни производи]] би веома краткорочан поређењу онима произведен конвенционалним нуклеарним реакторима.
 
 
==Izvori==