Madja Pradeš – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinos)
m linkovi
Red 38:
== Geografija ==
Nalazi se u srcu Indije. Graniči se sa [[Gudžarat]]om na istoku, [[Radžastan]]om na severozapadu, [[Utar Pradeš]]om na severoistoku [[Maharaštra|Maharaštrom]] na jugu i [[Čatisgar]]om na istoku. Madja Pradeš ima nekoliko lingvistički i kulturno različitih regiona
Reka [[Narvada]] i [[Tapti]] i njihovi slivovi dele državu na dva dela. Gornji deo pripadaslivupripada [[Gangsliv]]u [[Ganges]]a, a južni deo pripada slivu [[rijeka (vodotok)|rijeka]] [[Godavari]] i Mahanadi reka.
Madja Pradeš sastoji se od nekoliko lingvistički i kulturno različitih regiona
* [[Malva]] - visoravan u severozapadnom delu severno od Vindija. [[Indor]] je najveći grad
Red 49:
== Istorija ==
=== Antika ===
Grad Avanti (Ujajin) bio je veliki centar drugog vala indijske urbanizacije u 6. veku pre Hrista. Bio je glavni grad kraljevstva Avanti ili Malva. [[Čandragupta Maurja]] je [[320. pre Hrista]] ujedinio severnu Indiju i uspostavio [[Maurja carstvo]] (321.-185. pre Hr.), koje je obuhvatalo i današnji Madja Pradeš. Posle smrti ašoke Maurja carstvo polagano smanjuje svoju moć, tako da se za centralnu Indiju bore Sake, kušani i lokalne dinastije od 3. do 1. veka pre Hrista. Ujajin postaje dominantan komercijalni centar zapadne Indije od 1. veka pre Hr. Bio je na trgovačkim putevima između doline [[GangGanges]]a i indijskih luka na Arapskom moru. Bio je osim toga i značajan hindu i budistički centar. Satavana dinastija iz severnog [[Dekan]]a kontrolisala je Madja Pradeš od 1. do 3. veka posle Hrista. [[Gupta carstvo]] je osvojilo severnu Indiju u 4. i 5. veku posle Hrista i to je poznato kao "indijsko zlatno doba". Vakataka dinastija je bila južni sused Gupti, a vladala je na severnom Dekanu od Arapskog mora do Bengalskog zaliva. Ta carstva su propala krajem 5. veka.
[[Datoteka:Sanchi2.jpg|thumb|left|250px|Velika stupa u Sančiju]]
=== Srednji vek ===