Sremski front – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 89:
[[Nemci]] su početkom januara, nakon dovlačenja pojačanja iz Grčke i Crne Gore, započeli snažnu protivofanzivu. Pošto su izvršili temeljne pripreme (obojili u belo artiljerijska oruđa, vozila i tenkove, sašili bela odela za prvi borbeni ešelon), Nemci su [[3. januar]]a [[1945]]. godine izvršili ograničeni udar, kojim su potisnuli 21. srpsku diviziju pravcem [[Otok]]-[[Komletinci]]-Nijemci na levu obalu [[Bosut]]a.
 
[[3. januar]]a u 4.30 časova nemačka pešadija, podržavana tenkovima, prešla je u napad na celom frontu, s tim što su glavne nemačke snage bile usmerene na levo krilo [[21. divizija NOVJ|21. divizije]]. Borbena grupa [[7. SS divizija Princ Eugen|7. SS divizije Princ Eugen]] upala je u pozadinu 21. brigade i, u sadejstvu s tenkovima i jurišnim oruđima, pregazila njene položaje i uništila artiljerijska oruđa koja su se nalazila kod Đurđevićevog stana. Nemački tenkovi su prodrli u selo Komletince, gde je došlo do borbi. Pojava neprijatelja iza leđa 21. brigade unela je paniku u redove boraca.<ref name="SREMSKI FRONT"/>
 
Štab 21. divizije doneo je odluku da jedinice napuste položaje i povlače se prema mostu na Bosutu. Most je bio suviše malog kapaciteta, pa se vojska povlačila preko zamrznutog Bosuta. Led je na mnogim mestima bio tanak, i mnogi borci su umrli propadajući kroz zamrznutu ledenu površinu. Ubrzo, neprijatelj je uspeo da ovlada selom Nijemcima i mostom na Bosutu.
 
Kao pojačanje, usiljenim maršem je upućena elitna [[1. proleterska brigada]], ojačana artiljerijom, s ciljem da u protivnapadu zauzme Nijemce i prihvati delove 21. divizije koji su se nalazili južno od Bosuta. Na Bosut je prva pristigla [[5. krajiška brigada]], čije su jedinice gotovo pretrčale put od Ilinaca. Sutradan [[4. januar]]a je radi smene 21. divizije dovedena [[6. proleterska divizija]] iz Beograda, odmorna i preoružana, čije je brojno stanje sada iznosilo oko 16.000 boraca. Stabilizacijom fronta [[6. januar]]a su završene trodnevne krvave borbe u kojima su nemačke jedinice uspele da nanesu ozbiljne gubitke 1. armiji, a posebno 21. diviziji koja je samo 3. januara imala 182 mrtva, 308 ranjenih i 315 nestalih vojnika.<ref name="SREMSKI FRONT"/>
 
Sredinom januara, iako se verovalo da je skora kapitulacija Nemačke izvesna, a Saveznici su već vršili vazdušne udare [[Berlin]]a, Nemci nisu pokazivali nameru da napuste Sremski front, već su dovodili pojačanja: