Ustanak u Crnoj Gori 1941. – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 3:
'''Trinaestojulski ustanak''' naroda [[Crna Gora|Crne Gore]] je bio najveći [[ustanak]] u porobljenoj [[Evropa|Evropi]] [[1941]]. godine. Otpočeo je [[13. jul]]a, pod rukovodstvom [[KPJ]], a trajao je do polovine avgusta, kada je ugušen jakom [[Italija|italijanskom]] ofanzivom.
 
Ustanak je izbio [[13.7.]] [[1941]]. godine, neposredno nakon početka formiranja proitalijanske crnogorske vlade. Ustaničke formacije su, koristeći iznenađenje, napale italijanske snage, zadale im teške gubitke i preuzele vlast nad mnogim oblastima Crne Gore. Iako planiran u mnogo manjoj meri, ustanak je od prvog dana dobio karakter opštenarodnog ustanka u kojem je učestvovalo oko 30.000 ljudi. Ustanici su razbili i zarobili do tada najveći okupatorski garnizon u porobljenoj Evropi, od oko 1000 talijanskih vojnika i starješina.<ref>[http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/cg_u_2_svj_ratu/mrtvi_ne_zbore3.htm Branko N. Filipović: MRTVI NE ZBORE]</ref> Ustanak je dobrim delom ohrabren [[napad Nemačke na SSSR|napadom Nemačke na SSSR]].<ref name="Petranović">[http://www.znaci.net/00001/92_4.pdf Branko Petranović: Srpski narod u ustanku]</ref>
 
Italijanska vojska je na to odmah reagirala pokretanjem tzv. [[julska ofanziva|julske ofanzive]] te je, koristeći nadmoć u tehnici, uspjela brzo preuzeti nadzor nad dijelovima crnogorske teritorije, ustanicima nanijeti gubitke i poduzeti represalije nad crnogorskim stanovništvom. Ustanak je krajem jula i početkom avgusta ugušen intervencijom 6 italijanskih divizija, a od septembra je počela ponovna organizacija [[partizan]]skih odreda od preostalih ustaničkih grupa.
U 13-julskom ustanku narodne borbe su daleko prevazišle očekivanja i planove [[KPJ]], koja je nastojala da učvrsti i stabilizuje organizaciju, obezbedi komandu i poštovanje naređenja, i učvrsti uticaj u narodu. [[Milovan Đilas]] piše da je narod „preplavio naše vodstvo" i „premašio predviđanje" komunista.<ref>Milovan Đilas, Revolucionarni rat, Beograd, 1990, 54.</ref>
 
U vreme [[SFRJ]], 13. juli, se obeležavao kao ''[[Dan ustanka naroda Crne Gore]]'', a danas kao ''[[Dan državnosti Crne Gore|Dan državnosti]]''.