Hrvatska stranka prava: Razlika između izmjena

nema sažetka uređivanja
m (robot Dodaje: ca:Partit Croat dels Drets)
Nema sažetka izmjene
 
'''Hrvatska stranka prava''' (HSP) je [[desnica|desna]] [[politička stranka]] u [[Hrvatska|Hrvatskoj]] koja svoje ideološke korijene vuče od [[Stranka prava|Stranke prava]] koju je godine [[1861]]. osnovao hrvatski [[nacionalizam|nacionalistički]] ideolog [[Ante Starčević]].
 
HSP je u svom modernom obliku osnovana [[1991]]. godine, nedugo prije izbijanja [[Rat u Hrvatskoj|rata]]. U svoje je redove privukla radikalne nacionaliste, nezadovoljne politikom [[Franjo Tuđman|Franje Tuđmana]] prema ostatku Jugoslavije, [[JNA]] i hrvatskim [[Srbi]]ma, koju su tada držali previše popustljivom. HSP je također kao jedan od svojih ciljeva isticala stvaranje [[Velika Hrvatska|velike hrvatske]] države s granicom na [[Drina|Drini]], što je bilo slično ideologiji vezanoj uz [[NDH]].
 
Specifičnost HSP je bila i u postojanju vlastite paravojne formacije pod nazivom [[Hrvatske obrambene snage]] (HOS), koja je nosila crne uniforme napravljene po uzoru na [[Crna legija|Crnu legiju]] u drugom svjetskom ratu. Ta formacija se borila na ratištitima u Hrvatskoj, a i u prvim mjesecima [[Rat u BiH|rata u BiH]].
 
Postojanje HOS-a je s vremenom postalo veliki problem za hrvatsku vlast, pogotovo nakon pada Vukovara, kada je zavladalo veliko nezadovoljstvo načinom na koji Tuđman vodi rat. Ikonografija stranke vezana uz fašističke pokrete je, s druge strane, izazivala diplomatske probleme Hrvatskoj koja se u to vrijeme borila za međunarodno priznanje. Zbog toga je HSP došao pod udar hrvatskih vlasti. Još u septembru 1991. je predsjednik HSP [[Ante Paradžik]] ubijen u nikad razjašnjenim okolnostima, a poslije su njegov nasljednik [[Dobroslav Paraga]] i [[Anto Đapić]] bili optuženi za pokušaj rušenja ustavnog poretka u procesu koji je završio oslobađajućom presudom.
 
U međuvremenu je u HSP nastao raskol između Parage i Đapića, koji je kulminirao saborom stranke u Kutini [[1993]]. godine, na kome je Đapić postao novi predsjednik. Paraga je tu odluku pokušao osporiti na sudu, ali je na kraju bio prisiljen osnovati novu stranku [[HSP 1861]]. Đapić je, pak, stranku odveo u smjeru veće suradnje s Tuđmanom, iako je ona nominalno bila i ostala u opoziciji do današnjeg dana.
 
Nakon što je na parlamentarnim izborima 2003. godine pobjednički HDZ stvorio koaliciju bez HSP-a, ta je stranka uložila veliki napor da se pomjeri s krajnje desnice prema centru. Bivši Tuđmanov šef diplomacije [[Mate Granić]] je postao njen član i krenuo u operaciju peglanja imidža, a Đapić je, između ostalog, posjetio centar [[Yad Vashem]] kako bi se ogradio od politike Holokausta u bivšoj NDH.
 
Iako je HSP po popularnosti obično bila između trećeg i petog mjesta, njeni pojedinačni saborski zastupnici su posljednjih godina uživali veliku popularnost u široj javnosti. Neki to tumače činjenicom da HSP nikada nije bila formalno na vlasti te se nije mogla kompromitirati raznim skandalima kao što je to bio slučaj s HDZ-om i ''[[trećesiječanjska vlast|trećesiječanskim]]'' strankama.
 
== V. također ==