Palestinska samouprava – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 47:
'''Palestinska nacionalna samouprava''' ('''PNA''' ili '''PA'''; {{lang-ar|السلطة الوطنية الفلسطينية}} ''As-Sulta Al-Wataniyya Al-Filastiniyya'' {{lang-he|הרשות הפלסטינית}} ''Harashut Hafalastinit'') je privremena upravna organizacija koja nominalno upravlja dijelovima [[Zapadna Obala|Zapadne Obale]] i cijelim [[Pojas Gaze|Pojasom Gaze]] (koji zajedno čine [[Palestinske Teritorije]]).
 
Palestinska nacionalna samouprava je ustanovljena 1994, u skladu sa [[Sporazumi iz Osla|Sporazumima iz Osla]] između [[PLO|Palestinske oslobodilačke organizacije]] (PLO) i [[izrael]]ske vlade, kao prijelazno tijelo u petogodišnjem periodu tokom kojeg su se morali provesti konačni pregovori između dvije strane. Prema Sporazumima, Palestinska samouprava je trebala imati nadzor nad sigurnosnim i civilnim poslovima u palestinskim urbanim područjima (koje se navode kao "Oblast A"), te samo civilni nadzor nad palestinskim ruralnim područjima ("Oblast B"). Ostatak teritorija (uključujući [[izraelska naselja]], oblast doline Jordana, te ceste koje spajajau različite [[Palestinci|palestinske]] zajednice) su trebale ostati pod isključivim izraelskim nadzorom ("Oblast C").
 
Važno je napomenuti kako se Palestinska samouprava razlikuje od PLO-a. PLO, a ne PNA uživa međunarodno priznanje kao organizacija koja predstavlja palestinski narod. (Također treba uzeti u obzir da palestinska dijaspora, koja živi Zapadne Obale i Gaze, te čini većinu Palestinaca, ne može sudjelovati na izborima za tijela PNA.) PLO pod nazivom "Palestina" ima promatrački status u [[Ujedinjeni narodi|Ujedinjenim narodima]] (UN) od 1974. Nakon što je godine 1988. proglašena [[Palestinska deklaracija o nezavisnosti]], predstavništvo PLO u UN je preimenovano u predstavništvo Palestine. PLO, a ne PA, je od 1998. bez prava na glas sudjelovala u debatama u Općoj skupštini, te bila priznata od Izraela kao jedini legitimni predstavnik palestinskog naroda u pregovorima koji su doveli do Sporazuma iz Osla.