Razlike između izmjena na stranici "Jehovini svjedoci"

Obrisana 44 bajta ,  prije 7 godina
→‎Istorija: na ovom pasusu treba dosta raditi
(→‎Verovanja: neutralizacija)
(→‎Istorija: na ovom pasusu treba dosta raditi)
 
== Istorija ==
Početkom 1870-ih godina Čarls Rasel i neki njegovi prijatelji započeli su iscrpno, od bilo koje crkvene denominacije nezavisno proučavanje Svetog pisma s obzirom na Hristov povratak. Isto tako, započeli su sa istraživanjem temeljnih učenja Pisma. To je bio početak današnjih aktivnosti Jehovinih svedoka.
 
Čarls Rasel je rođen 1852. godine u [[Pitsburg]]u u Pensilvaniji, [[SAD]]. Bavio se trgovinom, ali se ubrzo proučio kao tumač Svetog Pisma. Od mladosti su ga zanimala teološka pitanja. U suštini, on nije prihvatao popularnu praksu da je roditeljska religija i ona prava, već je koristio Bibliju i kroz molitvu razabirao učenja koja, po njemu, nemaju temelja u svetom pismu, kao: nauku o paklu, besmrtnost duše, trojednom bogu..., a usvajao one nauke koje, po njemu, imaju čvrst temelj u svetom pismu. Rasel se bavio i pisanjem. (“Biblijske studije“) Godine [[1879]]. pokrenuo je časopis ''[[Stražarska kula]] kao vesnik prisustva Hristovog'', koji je uređivao do svoje smrti [[1916]]. godine. Odredo je da propovednička delatnost mora u potpunosti zavisiti od dobrovoljnih priloga i da ne treba vršiti sakupljanje novca. Isto tako, poruka se trebala prenositi putem neplaćenih, dobrovoljnih napora onih koji veruju. On je i sam dao doprinos sredstvima koje je nakupio u svom poslu do tog vremena. Tako je 1884.osnovano Traktatno društvo Sionske stražarske kule kao neprofitna korporacija u Pensilvaniji. Predsednik korporacije trebao se izabirati godišnje. Time je omogućeno pravno sredstvo, nezavisno od života bilo kog pojedinca, za sprovođenje biblijsog obrazovanja. Rasel je izabran za prvog predsednika a njegova kancelarija smatrala se tadašnjim glavnim sedištem, centralom. Njegov rad su produžili njegovi saradnici, tako da su se Jehovini svedoci raširili i propagirali biblijsko učenje na svim kontinentima. To rade vrlo revno na javnim mestima i po privatnim stanovima. I kao temelj za svoj rad pozivaju se na Gospodinov poziv u [[Evanđelje po Mateji|Mateju]] 28:19,20, Matej 24:14 i verovanje da svi pravi hrišćani trebaju i oponašati Hrista i tako deliti svoju spoznaju o bogu sa bližnjima motivisani ljubavlju. Inicijativu za ovu sveobuhvatnu delatnost dao je drugi predsednik Udruženja Jozef Raterford. U mnogim zemljama korišten je radio program putem kog su se držali biblijski govori.
 
[[Datoteka:Evangelização.jpg|thumb|250px|left|Jehovini svjedoci propovijedaju od kuće do kuće u [[Sofija|Sofiji]] u [[Bugarska|Bugarskoj]].]]