Oliver! – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: bs:Oliver!
dodatak s bs.wiki
Red 41:
*[[Kenneth Cranham]] ... Noah Claypole
*[[Wensley Pithey]] ... Dr. Grimwig
 
== Nagrade ==
* [[Oskar za najbolji film]]
* [[Oskar za najboljeg režisera]]
* [[Oskar za najbolji zvuk]]
* [[Oskar za najbolju originalnu muziku]]
* [[Oskar za najbolju scenografiju]]
 
== Zanimljivosti ==
* Povodom izlaska ovog filma, izdavačka kuća [[Random House]] objavila je [[slikovnica|slikovnicu]] za mlađe naraštaje, ilustrujući scene iz filma.
* Pojavile su se rane glasine povodom dodjeljivanja uloga [[Richard Burton|Richardu Burtonu]] i [[Elizabeth Taylor]] kao Bill i Nancy, i [[Laurence Harvey]] ili [[Peter Sellers]] kao Fagin; Jack Wild je igrao ulogu jednog od Faginovih dječaka u londonkoj produkciji, ali je sad bio dovoljno odrastao da igra ulogu Artful Dodgera. [[Shani Wallis]] je konačno osvojila ulogu Nancy skoro godinu dana poslije prve audicije.
* "Dječak na prodaju" scena, je bila snimljena u julu iako je zahtijevala snježno okruženje; vrijeme je trebalo biti oblačno ali je nestabilna klima u Londonu pogodovala snimanju. Pahuljice su pravljene od [[stiropor]]a, soli i [[pire kormpir|pire kormpira]].
* Iznenađujuće, [[kompozitor]] ovog visoko cijenjenog mjuzikla, [[Lionel Bart]], nije znao uopšte čitati note. Tokom njegovih ranijih dana u teatru, on bi pjevao melodije učenom [[Pijanist (čvor)|pijanisti]] koji bi onda bilježio muzičke note i orkestrirao ih.
* Oko 5.000 dječaka se prijavilo na [[Audicija|audiciju]] za naslovnu ulogu prije nego što je Marku Lesteru dodijeljena uloga.
 
 
== Vanjske veze ==