Emmeline Pankhurst – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.3) (robot Dodaje: ar:إميلين بانكيرست
mNema sažetka izmjene
Red 12:
'''Emmeline Pankhurst''' (rođena kao '''Emmeline Goulden''') (15. jul 1858 – 14. jun 1928) bila je [[UK|britanska]] politička [[aktivizam|aktivistkinja]] poznata kao vođa [[sufražetkinje|sufražetskog]] pokreta, koji se borio za [[žensko pravo glasa]] u Velikoj Britaniji početkom 20. vijeka. Pankhurst je, nastojeći skrenuti pažnju javnosti na pokret, promovirala militantnu taktiku koja je uključivala [[vandalizam]], [[palež]] i fizičke napade na policajce; ta je taktika izazvala kontroverze i historičari se dan-danas spore oko toga koliko je bila efektivna; s druge strane, Britanija je nakon te kampanje 1918. ženama prvi put dala pravo glasa, zbog čega se često navodi kako jedna od najuticajnijih ličnosti u historiji.
 
Rodila se kao Emmeline Goulden i odrasla u [[Moss Side]]u u [[Manchester]]u kao dijete politički aktivnih roditelja, te je već sa 8 godina bila upoznata s pokretom za žensko pravo glasa. Iako su joj roditelji željezi da postane domaćica i majka, obrazovala se u pariškoj École Normale de Neuilly. Godine 1878. se udala za advokata [[Richard Pankhurst|Richarda Pankhursta]]; iako je on od nje bio 24 godine stariji, brak je bio sretan, s obzirom da je Pankhurst dijelio njene feminističke stavove i ohrabrivao političku djelatnost. Sljedećih deset godina mu je rodila petoro djece. Pankhurst se prvo aktivirala u [[Women's Franchise League|Ligi za žensko pravo glasa]], a nakon njegnognjenog raspada, preko prijateljstva sa socijalistom [[Keir Hardie|Keirom Hardiejem]] pokušala postati članicom [[Nezavisna laburistička stranka|Nezavisne laburističke stranke]], što joj je ispočetka odbijeno, jer lokalni ogranak nije primao žene. Također se bavila socijalnim radom u Manchesteru.
 
Nakon muževe smrti 1898, Pankhurst je organizirala [[Women's Social and Political Union|Žensku socijalnu i političku uniju]] (WSPU), organizaciju čije je članstvo bilo isključivo žensko, a geslo "djela, ne riječi."<ref name="multiref1">E. Pankhurst 1914, p. 38.</ref> Ta se grupa nastojala ograditi i često se suprotstavljala etabliranim političkim strankama. U javnosti je stekla publicitet, ali i kontroverze zbog akcija razbijanja prozora i fizičkih napada na policajcima. Zbog njih su Pankhurst, njene kćeri i druge aktivistice WSPU često bile osuđivane na zatvorske kazne,. gdje su organizirale štrajkove glađu. Organizacija je postala još militantnija kada je WPSU preuzela Emmelineina kćer [[Christabel Pankhurst|Christabel]]; tada se kao sredstvo borbe počeo koristiti palež pa su se od WSPU počele ograđivati druge, umjerenije sufražetske grupe. Godine 1913. su WSPU napustile i Pankhurstine kćeri [[Adela Pankhurst|Adela]] i [[Sylvia Pankhurst|Sylvia]]; taj porodični raskol nikada nije bio riješenprebrođen.
 
Kada je izbio [[prvi svjetski rat]] Emmeline i Christabel su odmah obustavili militantne akcije i izrazile podršku britanskoj vladi u borbi protiv ňjemačke"njemačke opasnosti".<ref name="Quoted">Quoted in Purvis 2002, p. 270.</ref> Umjesto terorističkih akcija su poticale žene da traže zaposlenje odnosno služe industriji koja je zbog odlaska muškaraca u rat ostala bez radne snage. Ti su napori, između ostalog, godine 1918. dovele do [[Representation of the People Act 1918|Zakona o predstavljanju naroda]] kojim je uspostavljeno pravo glasa za žene iznad 30 godina starosti. Pankhurst je nakon toga WSPU pretvorila u [[Ženska stranka (UK)|Žensku stranku]], koja se nastojala izboriti za potpunu ravnopravnost muškaraca i žena u javnom životu. Pred kraj života je postala uvjerena da britanskom društvu najveću opasnost predstavlja [[boljševizam]], te se priključila desnoj [[Konzervativna stranka (UK)|Konzervativnoj stranicistranci]]. Godine 1928. je preminula a dvije godine kasnije joj je podignut spomenik u londonskom parku [[Victoria Tower Gardens]].
 
==Izvori==