Crvena armija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 18:
Prva faza Ruskog građanskog rata trajala je od revolucije 1917. do primirja u novembru 1918. Prvo je, pred kraj novembra 1917. nova boljševička vlada proglasila da teritorija koja je tradicionalno pripadala [[Kozaci]]ma, prelazi pod upravu države. Ova odluka vlade dovela je do narodnog ustanka u oblasti oko reke [[Don (reka)|Don]], koji je predvodio general Kaledin i do snažne podrške dobrovoljačkoj armiji. Potpisivanje [[Sporazum u Brest-Litovsku|sporazuma u Brest-Litovsku]], takođe je dovelo do direktne intervencije sila [[Antanta|Antante]] u Rusiji i do naoružavanja vojnih snaga suprotstavljenih boljševičkoj vladi. Svoje usluge u borbi protiv boljševika ponudili su i mnogi nemački oficiri. Borbe u prvoj fazi rata su uglavnom bile sporadične i u njima su učestvovale manje vojne formacije (uključujući i Češku legiju, poljsku 5. streljačku diviziju i proboljševičke Crvene litvanske pešake) na bojištu koje se stalno menjalo.
 
Druga, ključna faza građanskog rata, trajala je od januara do novembra 1919. Sukobi su započeli uspešnim nastupanjem belogardejskim armija sa juga (pod [[Anton Denjikin|Denjikinom]]), sa istoka (pod [[Aleksandar Kolčak|Kolčakom]]) i sa severo-zapada (pod [[Nikolaj Nikolajevič Judenič|Judeničem]]), koje su potisle Crvenu armiju na sva tri pravca. Međutim, Lav Trocki je izvršio ubrzanu reformu Crvene armije i uspeo je da tokom juna potisne Kolčakove snage, a da zatim do kraja oktobra potisne i kontra-revolucionarne snage pod komandom Denikina i Judeniča.<ref>[[John Erickson]], The Soviet High Command 1918–41, p.72–73</ref> Borbena moć belogardejskih armija uništena je gotovo istovremeno, do sredine novembra i u januaru 1920. konjica pod komandom Budenjija je ušla u [[Rostov na Donu]]. 1921., [[Invazija Gruzije od Crvene armije|Crvena armija je izvršila invaziju Gruzije]] koja je proglasila neovisnost tijekom građanskog rata u Rusiji.
 
U periodu od 1919-1921 Crvena armija bila je angažovana u Poljsko-Sovjetskom ratu. U početnoj fazi rata Crvena armija prodrla je u centralnu Poljsku, ali je 1920. pretrpela katastrofalni poraz u [[Bitka za Varšavu (1920)|bici za Varšavu]] što je dovelo do okončanja neprijateljstava. Poraz poslednjih kontra-revolucionarnih snaga pod komandom [[Petar Vrangel|Pjotra Vrangela]] na jugu<ref>Erickson, 1962, p.102–107</ref> označio je konačnu pobedu komunista nakon četiri godine žestokih borbi i uspostavljanje Sovjetskog saveza 1922.