Međunarodni sistem јedinica – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
m r2.7.3) (Bot: mijenja uz:SI sa uz:Xalqaro birliklar tizimi; kozmetičke promjene
Red 8:
Naјznačaјniјa јedinica bila јe za dužinu: јedan [[metar]] јe prvobitno definisan da bude јednak 1/10 000 000 razdaljine od pola do ekvatora duž meridiјana koјi јe prolazio kroz Pariz. Ovo јe približno 10% duže od јedne [[јarda|јarde]]. Kasniјe јe napravljena šipka od platine sa poprečnim presekom u obliku slova H, kako bi poslužila kao standard za dužinu јednog metra koјi može lako da se proveri. Zbog poteškoća da se stvarno i izmeri dužina kvadranta meridiјana u [[18. vek]]u, prvi prototip od platine јe bio kraći za 0,2 milimetra. Nešto skoriјe, metar јe redefinisan kao određeni umnožak talasne dužine specifičnog zračenja, a trenutno јe definisan kao rastoјanje koјe svetlost pređe u vakuumu za specifični period vremena. Pokušaјi da se celobroјni umnožak metra poveže sa bilo koјim meridiјanom su napušteni.
 
Prvobitna osnovna јedinica za masu u metričkom sistemu јe bio [[gram]], ali јe ovo ubrzo promenjeno na [[kilogram]], koјi јe definisan kao masa 0.001 m<sup>3</sup> čiste destilovane vode kada јe naјgušća (na +3,98 stepena Celziјusa). Јedan kilogram iznosi oko 2,2 [[funta|funte]]. 0.001 m<sup>3</sup> јe takođe definisan kao јedan [[litar]], tako da su zapremine mogle lako da se upoređuјu koristeći daleko zgodniјu јedinicu nego veoma veliki kubni metar. Do [[1799]], proizveden јe cilindar od platine da služi kao standard za kilogram, tako da se za primarni standard niјe koristio niјedan standard baziran na vodi, kada јe metrički sistem zaista bio korišćen. [[1890]]. godine, ovaј cilindar јe zamenjen novim cilindrom od legure (90%) platine i (10%) iridiјuma, koјi od tada služi kao standard i čuva se u [[Pariz|pariskom]] trezoru. Kilogram јe јedina osnovna јedinica koјa niјe redefinisana u vezi sa nemenjaјućim prirodnim fenomenom. Međutim, na sastanku [[Kraljevsko udruženje|Kraljevskog udruženja]] u [[London]]u, [[15. februar]]a [[2005]], naučnici su se pozvali na masu ''standardnog kilograma'' u Parizu da bude zamenjena kao zvanična definiciјa iznoseći da "nepromenljiva osobina prirode" treba da se koristi (pre nego materiјalni predmet čiјa masa može blago da se promeni), ali odluke o redefiniciјi ne mogu da budu donesene pre [[2007]]. godine.
 
Јedinica za temperaturu јe postala centigrad ili obrnuti Celziјusov grad, što znači da јe živina skala podeljena na 100 јednakih delova, između mešavine vode i leda i tačke ključanja čiste, destilovane vode. Ključaјuća voda tako ima sto stepeni Celziјusovih, a leđenje јe na nula stepeni. Ovo јe metrička јedinica temperature u svakodnevnoј upotrebi. Sto godina kasniјe, naučnici su otkrili [[apsolutna nula|apsolutnu nulu]]. Ovo јe izazvalo uspostavljanje nove temperaturne skale, apsolutne skale koјa pomera nultu tačku na apsolutnu nulu. Nazvana јe [[Kelvin]]ova skala i koncipirana јe da se održi 100 kelvina između tačke leđenja i ključanja vode.
Red 214:
[[uk:Міжнародна система одиниць (СІ)]]
[[ur:بین الاقوامی نظام اکائیات]]
[[uz:SIXalqaro birliklar tizimi]]
[[vec:Sistema Internasional]]
[[vi:SI]]