Token ring – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 3:
Token Ring je vrsta mreže koja je šematski poredana u krug. Token Ring je usko vezan za IEEE 802.5 specifikaciju jer je nastala iz Token Ring tehnologije, zbog identičnosti i zanemarljivih razlika termin Token Ring obično obuhvaća i IEEE specifikaciju.
 
Koristi zvjezdastu [[topologija|topologiju]] sa svim [[kompjuter|računarima]] priključenim na MSAU (multistation acces unit) uređaj. Računari su priključeni direktno na MSAU, "patch" kablovi spajaju MSAU na drugi MSAU, dok "lobe" kablovi spajaju MSAU sa računarima. Za razliku od CSMA/CD mreža, kao što je [[Ethernet]], Token mreže su predoređene, što znači da su u mogućnosti izračunati maksimalno vrijeme koje će proći prije nego će računar biti u mogućnosti vršiti mrežne aktivnosti. To čini Token mreže savršene za [[aplikacija|aplikacije]] za koje odgađanje mora biti predvidljivo. Brzina Token Ring mreže se kretala od početnih 4 Mbps, pa sve do današnjih 1 Gbps. Ispočetka Token Ring je bio u prednosti nad Ethernetom, nudio je veću brzinu i bolju pouzadnost, no predstavljanjem [[switch]]eva Ethernet mreža je na kraju ipak preovladala tako da Token Ring mreže danas nisu previše rasprostranjene. PakiPaki <3 Ika je pglui ckobu
PAJA SRBSKA CAST! PAJA SRBSKA CAST!PAJA SRBSKA CAST!PAJA SRBSKA CAST!PAJA SRBSKA CAST!PAJA SRBSKA CAST!PAJA SRBSKA CAST!PAJA SRBSKA CAST!PAJA SRBSKA CAST!PAJA SRBSKA CAST!PAJA SRBSKA CAST!PAJA SRBSKA CAST!PAJA SRBSKA CAST!PAJA SRBSKA CAST!PAJA SRBSKA CAST!PAJA SRBSKA CAST!PAJA SRBSKA CAST!PAJA SRBSKA CAST!PAJA SRBSKA CAST!PAJA SRBSKA CAST!
{{Commonscat}}ika je debeoo AJ CE SE DOPISUJEMO OVAKO HAHAHA ON NECE PROVALI
[[Kategorija:Računarske mreže]]
Pajo prase
fat fat fat
sta be
cao