Demokratska Republika Kongo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
JYBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.1) (robot Mijenja: pam:Demokratika Republika ning Kongo
Red 46:
U pretkolonijalnom razdoblju na području današnjeg Konga postojalo je nekoliko većih [[Bantu]] kraljevstava među kojima se isticala država Kongo u zapadnom dijelu zemlje. Upravo su s njom Europljani prvo uspostavili kontakt i tim imenom nazvali rijeku, a kasnije i cijelu zemlju. Veće države osnovali su i narodi Luba i Lunda na istoku. Od 16. do 18. stoljeća središnja je vlast u svim državama oslabila, a ojačali su pokrajinski vlastodršci.
 
Europljani su od 16. stoljeća bili prisutni na obalama [[Atlantski ocean|Atlantskog oceana]] gdje se obavljala trgovina [[ropstvo|robljem]] i [[slonovača|slonovačom]], ali tek su u 19. stoljeću započeli ozbiljnije pohode u unutrašnjost. Veće europske kolonijalne sile nisu bile zainteresirane za dolinu Konga jer su je smatrale teško prohodnom i neprofitabilnom pa ju je tijekom 1880-ih uspio prisvojiti [[Belgija|belgijski]] kralj Leopold II. uz pomoć američkog istraživača [[Henry Morton Stanley|Henryja Mortona Stanleya]], i to kao svoj privatni posjed u kojem je imao apsolutnu vlast – [[Slobodna Država Kongo|Slobodnu Državu Kongo]].
 
Slobodnom Državom se pod Leopoldovom vlašću upravljalo kao profitnom korporacijom, a kolonizatori su morali posezati za nasiljem kako bi prisilili domaće stanovništvo na rad u plantažama kaučukovca. U prvim godinama 20. stoljeća sve su glasniji bili pozivi za oduzimanjem Konga Leopoldu te je kolonija [[1908]]. postala posjed [[Belgija|Belgije]]. Položaj domaćeg stanovništva se donekle popravio, ali odnos prema Afrikancima ostao je paternalistički, npr. kroz zabranu konzumacije alkohola i uvođenje policijskog sata u gradovima.
Red 56:
Razdoblje nestabilnosti okončao je [[1965]]. vojnim udarom general Joseph-Désiré Mobutu (kasnije poznat pod imenom [[Mobutu Sésé Seko]]). U drugoj je polovici šezdesetih uklonio demokratske političke institucije koje su po mišljenju mnogih Kongu donijele više štete nego koristi, i učvrstio svoju osobnu vlast dijeleći privilegije poslušnicima. Ustavom iz [[1967]]. dane su široke ovlasti predsjedniku i zemlja je centralizirana oduzimanjem pokrajinama prava na biranje guvernera. Mobutu je promovirao afrički karakter Konga pa je zemlji [[1971]]. promijenio ime u Zair, a kasnije i uveo tradicionalnu nošnju umjesto zapadnjačkog odijela te naložio napuštanje kršćanskih osobnih imena. Širenje politike ''zairizacije'' u područje gospodarstva kroz oduzimanje najvećih tvrtki strancima i njihovu predaju u ruke ljudi bliskih Mobutuu urodilo je katastrofom pa su neke eksproprijacije kasnije poništene. Ipak, Mobutova čvrsta odanost politici SAD-a u regiji omogućila mu je ostanak na vlasti do kraja hladnog rata.
 
U devedesetima je Mobutu bio prisiljen na ustupke u pogledu demokratizacije. Nakon dva i pol desetljeća dopušteno je višestranačje, ali ubrzo je postalo jasno da predsjednik ne namjerava dijeliti stvarne ovlasti s oporbenim političarima. U drugoj polovici devedesetih sukob [[Hutu]]a i [[Tutsi]]ja iz susjedne [[Ruanda|Ruande]] prelio se u Kongo: vođa pobunjenika s jugoistoka zemlje [[Laurent Desire Kabila]] uz jaku podršku Tutsija iz Konga i njihovih ruandskih sunarodnjaka srušio je [[1997]]. Mobutuov režim. Kabila je nakon dolaska na vlast zahladio odnose sa svojim prijašnjim pokroviteljima pa su se sukobi na istoku ponovno razbuktali i prerasli u opći, [[Drugi kongoanski rat|drugi kongoanski rat]] s više od 3 milijuna ubijenih i umrlih od gladi i bolesti. Ubijen je pod nejasnim okolnostima [[2001]]., a vlast je preuzeo njegov sin [[Joseph Kabila|Joseph]] koji je u prijelaznu vladu uključio predstavnike svih sukobljenih strana.
 
== Stanovništvo ==