God – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: 250px|right|thumb|Godovi na drvu bristolskog ZOO-vrta '''God''' ili '''godišnji prsten''' je naziv za prirast drva u debljinu kod više...
(nema razlike)

Verzija na datum 6 oktobar 2007 u 16:08

God ili godišnji prsten je naziv za prirast drva u debljinu kod višegodišnjih golosjemenjača i drvenastih dvosupnica. Godovi se na poprečnom presjeku drva vide kao koncentrični prstenovi.

Godovi na drvu bristolskog ZOO-vrta

Godovi nastaju tako da se djelovanjem embrionalnih stanica na vršku razvija novo tkivo, iz koga procesom diferencijacije nastaju osnovno tkivo, žile i kožno tkivo mladog drveta. Žile su kod golosjemenjača i dvosupnica poredane u krugu, a između njih u radijalnom smjeru teku parenhimatske zrake srčike.

U toku vegetacijske sezone nije rad tvornog tkiva jednako intenzivan. U rano proljeće nastaju veliki elementi (stanice). Tokom ljeta počinju se razvijati sve manji i manji elementi, da bi krajem ljeta i početkom jeseni diobe nestale. Zbog toga se na poprečnom presjeku drva vidi jasna granica između drva starijeg i drva mlađeg goda.

Brojanje godova je metoda kojom se određuje starost drva. Godovi također služe za datiranje određenih godina, a ta se metoda, koju je razvio A. E. Douglass, naziva dendrokronologija.

Vanjski linkovi