Ante Gotovina – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 42:
Haška optužnica tereti Gotovinu za zločine tokom [[Operacija Oluja|operacije Oluja]], od avgusta do novembra [[1995]]. U optužnici se navodi da je kao glavnokomandujući operacije u Krajini ali i zbog individualnog angažmana odgovoran za deportacije, progon, ubistva, pljačku i uništavanje imovina Srba u opštinama [[Šibenik]], [[Zadar]], [[Knin]], [[Benkovac]], [[Obrovac]], [[Sinj]], [[Gračac]], [[Korenica]], [[Gospić]], [[Donji Lapac]] i [[Drniš]]. Posle više godina suđenja završeno je iznošenje završne reči tužilaca i odbrane na suđenju generalu hrvatske vojske, Anti Gotovini zbog zločina nad Srbima tokom i posle [[Operacija Oluja|Operacije Oluja]] avgusta [[1995]]. godine.<ref>[http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/11/Region/759148/Gotovina+%C4%8Deka+presudu Gotovina čeka presudu]</ref>
 
[[15.4.]] [[2011]]. je proglašen krivim i nepravomoćno osuđen na 24 godine zatvora,ali ta odluka će biti poništena drugostupanjskom presudom koja ga proglašava 'nevinim'. Apelaciono veće je 16.11.2012. većinom glasova (3:2) oslobodilo Gotovinu i Mladena Markača. Italijanski sudija i nekadašnji predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar je u protivnom mišljenju, koje je deo konačne presude, konstatovao: "Fundamentalno se protivim celoj žalbenoj presudi, koja je protivna bilo kakvom osećaju za pravdu", iznevši pri tome i uverenje da je ova pravosnažna presuda zasnovana na pogrešnoj interpretaciji zaključaka prvostepenog veća i kršenju sudske prakse i standarda u žalbenom postupku.
 
Oženjen je pukovnicom [[Dunja Zloić|Dunjom Zloić]], nekadašnjom šeficom kabineta bivšeg ministra odbrane [[Gojko Šušak|Gojka Šuška]], a iz prethodnog braka sa novinarkom HTV-a [[Vesna Karuzo|Vesnom Karuzo]] ima kćerku Anu. Iz prethodne veze sa izvjesnom kolumbijskom novinarkom ima kćerku Himenu.