Niccolò Machiavelli – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
TjBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.2) (robot Dodaje: ilo:Niccolò Machiavelli
Xqbot (razgovor | doprinos)
m r2.7.3) (robot Uklanja: diq:Niccolò Machiavelli; kozmetičke promjene
Red 17:
{{redirect|Machiavelli}}
 
'''Nikolo Makijaveli''' ({{jez-it|Niccolò Machiavelli}}; [[3. maj]] [[1469]]. — [[21. jun]] [[1527]]) je bio italijanski [[politička filozofija|politički filozof]] tokom [[renesansa|renesanse]]. Njegovo najpoznatije delo, [[Vladalac]] (''Il Principe''), je knjiga namenjena da bude priručnik za vladare. Izdata nakon njegove smrti, knjiga je zagovarala teoriju da "cilj opravdava sredstvo", što se smatra ranim primerom [[realpolitika|realpolitike]].
 
Izraz '''makijavelistički''' danas opisuje usko, samo-interesno ponašanje, i vodi mnogim nepravilnim shvatanjima Makijavelijeve filozofije.
Red 34:
Sljedeći period njegovog života je proveden u službi slobodne firentinske republike, koja je procvjetala od isjerivanja Medičijevih [[1494]]. godine do njihovog povratka 1512. godine. Nakon četiri godine službe u jednom od javnih ureda biva postavljen za Kancelara i sekretara druge kancelarije. Ovdje smo na čvrstom tlu kada želimo da saznamo za događaje u Makijavelijevom životu, zbog toga što je tokom ovog perioda on uzeo vodeću ulogu u poslovima republike, i stoga imamo njegove dekrete, zapise da nas informišu, kao i njegove vlastite tekstove. Malobrojni prepisi njega kao sekretara daju nam informacije o njegovim aktivnostima, i dopunjavaju izvore iz kojih je on crpio iskustva i karaktere koji ispunjavaju knjigu „Vladalac“.
 
Njegova prva misija je bila [[1499]]. godine kod Katerine Sforce (''Catherina Sforza''), iz čije je sudbine izveo zaključak da je daleko bolje zaslužiti povjerenje naroda, nego ovisiti o tvrđavama.
 
Godine [[1500]]. biva poslan u Francusku da dobije uslove od strane Luja XII za nastavak rata protiv Pize: ovaj kralj je bio onaj, koji je načinom vođenja svojih spoljnih poslova u Italiji, počinio pet ključnih grešaka u državništvu koje su sumirane u „Vladocu“, i koji zbog istih je izbačen iz Italije. On, takođe, je bio onaj koji se razveo, što je bio uslov podrške od strane pape Aleksandra VI.
Red 114:
[[da:Niccolò Machiavelli]]
[[de:Niccolò Machiavelli]]
[[diq:Niccolò Machiavelli]]
[[el:Νικολό Μακιαβέλι]]
[[en:Niccolò Machiavelli]]