Razlike između izmjena na stranici "Bitka za Berlin"

Dodana 802 bajta ,  prije 7 godina
nema sažetka uređivanja
Južno od Berlina, tokom bitke za Berlin i određeni broj dana posle nje, nemačka Deveta armija se očajnički borila da probije obruč u kojem je bila, kako bi se povezala sa nemačkom Dvanaestom armijom i onda prešla Labu da bi se predala Amerikancima.
 
== ZaključakIshod ==
 
{{citiranje|Dan i noć besne fanatične ulične borbe u strogom centru Berlina. I pored našeg hrabrog otpora, nije nam pošlo za rukom da sprečimo napredovanje Rusa.<ref name="Živković"/>|Ratni dnevnik Vrhovne komande Vermahta od 29. aprila 1945.}}
 
{{citiranje|(Firer) u 15.30, nakon što je primio od svojih generala, Kajtela i Jodla vest da nemački poslednji, očajnički pokušaj, da razbiju rusku blokadu oko Berlina, nije uspeo, ubio se iz pištolja. I Eva Braun se ubila, pošto je uzela otrov. U bašti Hitlerove kancelarije njegova telesna garda, polila je njegov leš benzinom i zapalila. Samoubistvo su takođe izvršili u Hitlerovoj kancelariji: Gebels sa svojom porodicom, generali Krebs i Burgdorf.<ref name="Živković"/>|Ratni dnevnik Vrhovne komande Vermahta od 30. aprila 1945.}}
 
Bitka je okončana nakon nedelju dana teške borbe, jer su Nemci ostali bez ljudstva i opreme. Nemačke zalihe su bile izvan spoljne odbrambene linije (unutrašnji prsten), i prilično rano tokom bitke su ih zarobili Sovjeti. U borbi za grad, Sovjeti su izgubili oko 2.000 oklopnih vozila. Nemci su imali samo nekoliko tenkova.
 
Po Hitlerovim željama, nakon njegove smrti, admiral [[Karl Denic]] je postao novi ''Rajhspredsednik'' a [[Jozef Gebels]] novi ''Rajhskancelar''. Ipak, Gebelsovo samoubistvo [[1. maj]]a, [[1945]] je ostavilo novog šefa države da sam pripremi pregovore o nacionalnoj predaji. Sve nemačke oružane snage su se bezuslovno predale [[saveznici]]ma [[8. maj]]a, [[1945]]. [[Kraj Drugog svetskog rata u Evropi|Rat u Evropi je uglavnom bio gotov]], a sa njim i [[Treći rajh]]. Hitlerov "hiljadugodišnji rajh" je trajao 12 godina i odneo 50 miliona života širom Evrope.
 
== NapomenaLiteratura ==
* [[Kornelijus Rajan]] ''Poslednja bitka'' - Ryan, Cornelius ''The Last Battle''. ISBN 0-684-80329-1
<references />
 
== Izvori ==
<references />
* [[Kornelijus Rajan]] ''Poslednja bitka'' - Ryan, Cornelius ''The Last Battle''. ISBN 0-684-80329-1
 
== Vanjske veze ==