Man (otok) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
m r2.7.3) (robot Dodaje: ext:Man
Xqbot (razgovor | doprinos)
m r2.7.3) (robot Dodaje: hy:Մեն (կղզի); kozmetičke promjene
Red 78:
Man nije dio Ujedinjenog Kraljevstva, ali je pod britanskom krunom. Dijel je [[Commonwealth]]a. Nije dio [[EU|Europske Unije]], ali ima status pridruženog člana.
 
Njegova skupština se zove [[Tynwald]], utemeljena je [[979]]., i jedna je od najstarijih svjetskih skupština u neprekidnom postojanju. Dvodomna je, sastoji se od Doma ključâ i Zakonodavnog vijeća. Postoji još i Ministarsko vijeće predvođeno Glavnim ministrom.
 
Britanski monarh na otoku Man biva nazivan "Lord of Mann". To je bio naslov kojeg su nosili Vikinzi, Škoti i engleski kralji i plemići.
Red 88:
 
== Jezik ==
Stanovnici govore engleski, ali na tome otoku se govorio jedan keltski jezik - manski ( manx ). Zadnji izvorni govornik, [[Ned Maddrell]], je umro [[1974]].. Ali, iz izumrlosti su ga izvukle školske akcije za njegovim oživljavanjem, tako da se, primjerice, manski uči u školama, koristi se u Tynwaldu, a nove zakone u njemu čita "Yn Lhaihder" ( "Čitač" ) i na manskom i na engleskom, a i novorođenu djecu odgajaju roditelji koji su govornici manskog jezika.
 
== Gospodarstvo ==
Red 166:
[[hsb:Man]]
[[hu:Man]]
[[hy:Մեն (կղզի)]]
[[ia:Insula de Man]]
[[id:Pulau Man]]