Razlike između izmjena na stranici "Francuski pokret otpora"

nema sažetka uređivanja
(slika)
 
== Akcije otpora ==
 
[[1940]]. započeli su u [[Pariz]]u prvi studentski [[prosvjed]]i protiv njemačke okupacije, i [[Višijska Francuska|Višijske vlade]], koja je osnovana kao organ suradnje s njemačkom vladom na čelu s [[maršal]]om [[Philippe Pétain]]om.
 
[[1942]]. su Gaullisti u Londonu s članovima pokreta otpora uskladili koordiniraciju aktivnosti protiv rastuće njemačke i državne [[represija|represije]]. Do jačanja organizacija došlo je nakon ujedinjenja političkih snaga otpora: Delegat de Gaullea [[Jean Moulin]] koji je bio sposoban organizator, imenovan je [[predsjednik]]om pokreta otpora.
 
{{citiranje|Primećena pojačana aktivnost francuskog porketa otpora, koji vrše sabotaže i to na prostoru Savojskih Alpa. Taj pokret stoji pdo jakim komunističkim uticajem. Italijani su do sada veoma malo poduzeli kako bi stali naput tim sabotažama Francuza.<ref name="Živković">[http://www.scribd.com/doc/34075047/Srbi-u-Dokumentima-Vermahta Nikola Živković, Srbi u Ratnom dnevniku Vrhovne komande Vermahta]</ref>|Ratni dnevnik Vrhovne komande Vermahta od 9. avgusta 1943.}}
 
{{mrva-pov}}