Sveti Toma i Princip – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinos)
Xqbot (razgovor | doprinos)
m r2.7.3) (Bot: mijenja tk:San Tome we Prinsipi sa tk:San-Tome we Prinsipi; kozmetičke promjene
Red 69:
Iako je Portugal ukinuo [[ropstvo]] [[1876]]. godine, prisilni rad afričkih robova na otoku je nastavljen. Početkom dvadesetog stoljeća u svijetu je odjeknulo otkriće kontroverznog izrabljivanja radnika, većinom iz [[Angola|Angole]]. Neprestalne pobune radnika kulminirale su u neredima [[1953]]. godine u kojima je nekoliko stotina afričkih radnika ubijeno u sukobima s Portugalcima. Ovaj "[[Batepá masakr]]" ostaje najznačajniji događaj u kolonijalnoj povijesti otoka i danas se obilježava kao praznik.
 
U drugoj polovici 20. stoljeća, kada nacije širom Afrike zahtijevaju neovisnost, mala grupa građana São Toméa osniva Pokret za oslobođenje Svetog Tome i Principa (Movimento de Libertação de São Tomé e Príncipe, ''MLSTP''), i uspostavlja bazu u obližnjem Gabonu. Ubrzo nakon zbacivanja portugalskog diktatora Salazara i Caetanoa u travnju [[1974]]. godine, nova je vlada izglasala neovisnost svih prekomorskih kolonija. U studenom [[1974]]. dogovorena je predaja vlasti i proglašenje suvereniteta. Nakon perioda prijelazne vlasti puna neovisnost postignuta je 12. lipnja 1975. godine, kada je izabran prvi predsjednik Manuel Pinto da Costa.
 
Sveti Toma i Princip je jedna od prvih afričkih država koja je 1990. godine prihvatila demokratske reforme i legalizaciju oporbenih stranaka, tako da su izbori održani 1991. godine bili slobodni. Miguel Trovoada, bivši premijer, u egzilu od 1986. godine, vratio se na otok i izabran je kao predsjednik. Trovoada je ponovno izabran za predsjednika 1996. godine.
Red 88:
== Zemljopis ==
[[Datoteka:Tp-map.png|framed|right|Sveti Toma i Princip]]
Otoci São Tomé i Príncipe nalaze se u ekvatorijalnom pojasu Atlantika, 250 km od obale Gabona. Sveti Toma i Princip najmanja je afrička država. Otoci su dijelovi vulkanskog planinskog vijenca, kome pripada i otok Bioko u [[Ekvatorska Gvineja|Ekvatorskoj Gvineji]]. São Tomé је 50 kilometara dug i 32 kilometra širok. Njegov najviši vrh visok je 2.024 m. Príncipe је 30 kilometara dug i 6 širok.
Klima je tropska, topla i vlažna s prosječnom godišnjom temperaturom od 27 °C. Na planinama su noći hladnije i prosječna temperatura je oko 20 °C. Kišna sezova traje od listopada do svibnja.
 
Red 272:
[[tet:Saun Tomé no Prínsipe]]
[[th:ประเทศเซาตูเมและปรินซิปี]]
[[tk:San -Tome we Prinsipi]]
[[tl:Sao Tome at Prinsipe]]
[[tr:São Tomé ve Príncipe]]