Bob Marley – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Gerakibot (razgovor | doprinos)
m r2.7.1) (robot Dodaje: xmf:ბობ მარლი
Nema sažetka izmjene
Red 44:
[[1978.]] Bob se vraća na [[Jamajka|Jamajku]] da svira na Uan lav pis koncertu, gde je nagovorio predsednika i lidera opozicije da se popnu na binu i rukuju se. [[15. jun]]a dobija medalju za mir u Trećem svetu, od Ujedinjenih Nacija. Tada je i prvi put posetio Afriku, boraveći u Keniji i Etiopiji. [[1980]]. će prvi put svirati u [[Afrika|Africi]], na koncertu u [[Gabon]]u. Vlada [[Zimbabve]]a pozvala ga je da svira na proslavi Dana nezavisnosti, zašta je Bob kasnije izjavio da je to bila najveća počast u njegovom životu.
 
Bend je i dalje nastavio neumorno da snima, što je rezultiralo albumima "Babilon baj bas" (živi album), "Survajval" (1978.) i "Aprajzing" (1980.). Bend je krenuo na turneju u [[SAD|Ameriku]], sa Stivijem Vonderom, ali je nakon nastupa u [[Boston]]u Bobu je pozlilo i jedva je izdržao koncert u [[Njujork]]u. Sledećeg jutra, [[21. septembar|21. septembra]], srušio se dok je džogirao u parku i odveden je u bolnicu, gde su mu pronašli tumorrak nakoj mozguse iprosirio od noge pa po celom telu na prognozirali mu još mesec dana života doktori koji ga nisu ni lecili, da su ga lecili ziveo bi duze. Iako je Rita zahtevala da se turneja prekine, Bob je odlučio da nastavi. Međutim, nakon koncerta U [[Pitsburg]]u, bilo mu je toliko loše da je morao da odustane. Prebačen je u bolnicu u [[Majami]]ju, gde se [[4. novembra]] krstio u Etiopskoj Pravoslavnoj Crkvi, kao Berhane Selasije (Bob je ranije pripadao frakciji 12 Plemena Izraela).
 
U poslednjem pokušaju da spase život podvrgao se eksperimentalnom lečenju u [[Nemačka|Nemačkoj]], gde je proslavio i svoj poslednji, 36. rođendan. Pošto lečenje nije uspelo, želeo je makar da umre na Jamajci, ali je stigao samo do [[Majami]]ja, gde je umro [[11. maj]]a [[1981]]. Ceo svet ga je oplakivao i na hiljade ljudi je prisustvovalo njegovoj sahrani [[21. maj]]a. Grob Boba Marlija nalazi se u rodnom selu Devet Milja ({{jez-en|Nine Miles}}). Posthumno je odlikovan i jamajčanskim Ordenom časti.Ziveo je duze nego sto su mu doktori dali vremena posto je konzumirao Marihuanu ali nije on od toga dobio rak nego su mu stavili radioaktivni objekat u cipelu.To je bio FBI zato sto je Bob bio pametniji mnogo od njih i da on nebi sprecio njihove kradje i ubistva oni su ubili njega.
 
Januara, [[2005]], javljeno je da Rita Marli planira da ekshumira posmrtne ostatke svog muža i da ih sahrani u Šašmanu (''Shashamane''), [[Etiopija]]. U najavi ove odluke, Rita Marli je rekla: "Ceo Bobov život se vrteo oko Afrike, a ne oko Jamajke". Dosta je otpora ovom predlogu na Jamajci. Rođendanske proslave onoga šta bi bio njegov 60. rođendan, da je još živ su [[6. februar]]a održane u Šašmanu po prvi put, umesto kao do tada na Jamajci.
 
{{Reggae}}