Ruska mafija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
n/č
 
Nema sažetka izmjene
Red 1:
 
{{Infokutija kriminalna organizacija
| naziv = Ruska mafija
Linija 8 ⟶ 7:
| saveznici = [[Italoamerička mafija]]<br>[[organizirani kriminal u Italiji]]<br>[[jevrejska mafija]]<br>[[izraelska mafija]]<br>[[grčka mafija]]<br>[[bugarska mafija]]<br>[[albanska mafija]]<br>[[srpska mafija]]<br>[[irska mafija]]<br>[[turska mafija]]<br>[[narkokartel]]i i dr.
}}
'''Ruska mafija''' ({{jez-ru|русская мафия}}}) je izraz kojim se u najširem smislu opisuju grupe organiziranog kriminala koje operiraju na području ili čije članstvo potiče iz država bivšeg SSSR-a. Pod time se podrazumijeva širok raspon različitih organizacija, vrlo često temeljenih na etničkom principu, pa se tako govori o čečenskoj, gruzijskoj, ukrajinskoj, azerbejdžanskoj i drugim mafijama. Na području same Rusije najpoznatije su kriminalne organizacije poznate kao [[Dolgoprudenskaja]], [[Izmailovskaja]] i [[Solncevska bratva]].
 
Ruska mafija ({{jez-ru|русская мафия}}}) je izraz kojim se u najširem smislu opisuju grupe organiziranog kriminala koje operiraju na području ili čije članstvo potiče iz država bivšeg SSSR-a. Pod time se podrazumijeva širok raspon različitih organizacija, vrlo često temeljenih na etničkom principu, pa se tako govori o čečenskoj, gruzijskoj, ukrajinskoj, azerbejdžanskoj i drugim mafijama. Na području same Rusije najpoznatije su kriminalne organizacije poznate kao [[Dolgoprudenskaja]], [[Izmailovskaja]] i [[Solncevska bratva]].
 
Organizirani kriminal se na području Rusije, odnosno bivšeg SSSR-a je postojao još u [[Rusko Carstvo|carskoj eri]], ali je čvršće oblike počeo dobivati tek u [[SSSR|sovjetskoj]] eri, odnosno kroz ''[[vori v zakone]]'', pripadnike zatvorskih bandi u [[gulag|gulazima]] koje je karakterizirala čvrsta hijerharija, organizacija i kodeks ponašanja. Nakon Staljinove smrti, a pogotovo u posljednjim decenijama sovjetske ere, poticaj organiziranom kriminalu su predstavljale ekonomske okolnosti, odnosno potražnja za robom koja se mogla nabaviti jedino na [[crna burza|crnoj burzi]]. Grupe organiziranih kriminalaca su vrhunac djelatnosti imale u eri neposredno nakon raspada SSSR, odnosno postkomunističkoj tranziciji, kada su, vješto koristile kolaps bivšeg i neizgrađenost novog sistema kako bi kroz široko rasprostranjenu korupciju i zastrašivanje vršile toliki uticaj na ekonomiju i politiku da je bilo teško povući razliku između njih i novog establišmenta. Prema određenim procjenama, 1990-ih je organizirani kriminal pod svojom kontrolom držao oko 2/3 svih resursa ruske ekonomije. Organizirani kriminal porijeklom iz bivšeg SSSR-a je svoje aktivnosti razgranao i izvan njegovih granica, uključujući ne samo Istočnu Evropu, nego i brojne zapadne zemlje, uključujući SAD.
Linija 22 ⟶ 20:
}}
 
[[Kategorija:Kriminal u Rusiji|Mafija]]
[[Kategorija:Organizirani kriminal]]