Razlike između izmjena na stranici "Sjeverna Amerika"

Dodano 2.213 bajtova ,  prije 4 godine
m/м
nema sažetka uređivanja
m/м (Bot: mijenja preusmjerenu kategoriju Regije svijeta u Regije)
m/м
[[Datoteka:NorteamericaLocationNorthAmerica.png|right|thumbnailmini|250px|KartaSjeverna Amerika na Severnekarti Amerikesvijeta]]
 
'''Sjeverna Amerika''' - [[kontinent]] na sjevernoj polutci, površine 24,230.000 četvornih kilometara.
'''Severna Amerika''' je treći po veličini kontinent, njegova površina iznosi 24.213.000 km. U celini je smestena na severnoj Zemljinoj polulopti i od svih kontinenata najviše je primaknuta severnom geografskom polu. S povećanjem geografske širine kontinent se ne proširuje što bitno utiče na klimu. Obale su razuđene na severu, severoistoku i severozapadu. Najveći zalivi su: Hadsonov, Meksički i Kaliforinijski. Dok su najveća poluostrva: Labrador (4 po veličini u svetu), Florida, Kalifornija i Aljaska. Najveća ostrva su: Greland, Njufaunlend i Bafinovo ostrvo (5 po veličini u svetu). Severnoj Americi pripadaju 3 arhipelaga, a to su Kanadski artički, Antilski i Aleutski arhipelag. Srednja nadmorska visina je 730 m. A najviši vrh je Mak Knili 6194m, a najniža depresija je Dolina smrti -86m.
 
== Povijest ==
== Političke podele i podaci o stanovništvu ==
{{glavni|Povijest Sjeverne Amerike}}
 
Godine 1492. [[Kristofor Kolumbo]] je bio poslan u ime Španjolske kraljice da dođe do Indije,ali mu je namjera billa krenuti sa zapada da dođe na istok,jer je vjerovao da je Zemlja okrugla.Kada je došao do kopna (nepoznati kontinent) mislio je da je to Indija,pa je tako nazvao i domorodce koi su tamo živjeli.Tek kasnije,Amerigo Verspucci je istraživao sve oko Amazone i shvatio da je riječo sasvim novom kopnu,a jer je on otkrio to,Amerika je po njemu nazvana.
 
== Zemljopis ==
[[Datoteka:North america hr.pdf|mini|desno|250px|Zemljovid Sjeverne Amerike]]
 
Sjeverna Amerika je treći [[kontinent]] po veličini. Najveća država u Sjevernoj Americi je [[Kanada]], od 9,976.140 km<sup>2</sup> površine, Kanada je ujedno i druga država po veličini u svijetu, a najmanja joj je država [[Grenada]]. Ona pripada Karipskim otocima, a površina joj iznosi 340 km<sup>2</sup>.
 
Sjeverna Amerika obuhvaća sjeverni dio zemljane mase poznate po nazivima Novi Svijet, Zapadna Hemisfera ili Amerike. Jedina kopnena točka dodira između Sjeverne i Južne Amerike i mjesto gdje prestaje Sjeverna, a počinje Južna Amerika je [[Panamska prevlaka]] kroz koju je prokopan [[Panamski kanal]] (prema nekim izvorima mjesto gdje završava Sjeverna Amerika i počinje Južna je prevlaka [[Tehuantepec]] u Meksiku).
 
Kontinentalna obala je duga i nepravilna. [[Meksički zaljev]] je najveća vodena površina udubljena u kontinent, nakon nje slijedi [[Zaljev Hudson]], a ostali značajniji su [[Zaljev St. Lawrence]] i [[Kalifornijski zaljev]].
 
Uz obalu kontitnent nalaze se brojna otočja npr. [[Kanadski Arktički Arhipelag]], [[Bahami]], [[Otoci Turks i Caicos]], [[Veliki Antili|Veliki]] i [[Mali Antili]], [[Aleutski otoci]] i te brojni veliki otoci poput [[Newfoundland]]a i [[Grenland]]a.
 
[[Bermuda|Bermudski otoci]] geološki nisu dio Amerika, to je oceanski otok koji je nastao pukotinom srednje atlantskog grebena prije 100 milijuna godina. Najbliže kopno otocima je [[Cape Hatteras]], u [[Sjeverna Karolina|Sjevernoj Karolini]], te se Bermudski otoci zbog svojih povijesnih, politički i kulturnih veza smatraju dijelom američkog kontinenta.
 
==Politička podjela i površina==
Sjeverna Amerika se dijeli na Sjevernu i Srednju Ameriku. Prostire se u žarkom pojasu (jug Sjeverne Amerike), sjevernom umjerenom pojasu (središnja Sjeverna Amerika, pretežito SAD) i sjevernom hladnom pojasu (većina Kanade, Aljaska i Grenland tj. sjever Sjeverne Amerike).
Iako Sjeverna Amerika najvećim dijelom pripada umjerenom klimatskom pojasu, izuzevši najsjevernije krajeve u subpolarnim i najjužnije u suptropskom i tropskom pojasu, njezina klima ovisi o reljefu. Zbog gorja koje se pruža kao podnevnici, gotovo u smjeru sjever-jug, unutrašnjost kontinenta otvorena je utjecajima hladnog sjevera i vrućeg juga.
[[Datoteka:North America satellite orthographic.jpg|mini|250px|Satelitska slika Sjeverne Amerike]]
 
{| cellpadding=4 cellspacing=0 border=1
3.736

izmjena