Razlike između izmjena na stranici "Thomas Alva Edison"

Dodano 1.226 bajtova ,  prije 7 godina
nema sažetka uređivanja
[[Datoteka:Thomas_Edison.jpg|thumb|right|Edison]]
 
Edison nije stekao skoro nikakvo formalno obrazovanje, pošto je bio izbačen iz škole kao zaostao, a podučavala ga je majka. Sa 14 godina već je bio preduzimač i radio po 14 sati dnevno, kao raznosač novina i prodavac hrane na železnici, zarađujući 14$ nedeljno. Ubrzo je uredio laboratoriju u napuštenom vagonu, kao i štampariju za svoje novine Grand Trunk Herald, koje je najvećim delom sam pisao; u 16. godini postao je telegrafista i započeo karijeru pronalazača (tokom američkog [[Američki građanski rat|Građanskog rata]]) i izumeo i patentirao električni aparat za beleženje glasova na izborima.
 
Oko tri godine kasnije, 1869, izumeo je „tiker" s papirnom trakom, korišćen za slanje cena s berze širom zemlje, prodao ga za 30.000 dolara i otvorio industrijsku istraživačku laboratoriju. Posle toga je svoje puno vreme posvećivao izumima, prijavivši za života ukupno 1.069 patenata.
 
Tokom rada na sijalici otkrio je i [[Edisonov efekat]], činjenicu da električna struja teče od zagrejanog vlakna ka obližnjoj elektrodi ali ne i u obrnutom smeru, što je kasnije predstavljalo osnovu za termojonsku diodu. Edisonov uticaj na život u 20. veku bio je ogroman, a njegova slava plodnog inventivnog genija ostaje bez premca.
 
 
== Dječije doba ==
 
Tomas Alva Edison rodio se 1847. godine u malom gradiću na obali jezera [[Iri]] zvanog Milan. Rođen je godinu prije nego što je [[Kalifornija]] pala u veliku zlatnu groznicu jer je saznala za bogatstva [[SAD]]-a.
Majka zvana Nensi se brinula ta Tomasa jer joj je smrt uhvatila već dva mala djeteta. Kada se Tomas rodio mislio je da je i on bolesan zbog neprirodno velike glave i da pati od bolesti zvane [[moždani edem]]. Majka i otac Semjuel mislili su ipak da je njihovo 7. dijete ipak u redu. Velika razlika u godinama između njega i njegove dvojice starije braće, kao i dvije sestre, doprinijela je tako da je Tomas rijetko izlazio iz kuće. Edison je porijeklom iz [[Holandija|Holandije]]. Njegovi preci su se bili preselili u Ontario i držali tamo hotel, ali ih je gradonačelnik protjerao iz Toronta zbog ratnih razloga. Tomas je kada je bio mali bio veoma znatiželjno dijete. Želio je da iskusi neke nove stvari.
Kada je napunio 7 godina roditelji su ga upisali u školu(crkvu). Ali je tamo loše pohađao nastavu. Izbacili su ga nakon 3 mjeseca sa razlogom jer je ometao nastavu i bio je loše znao. Nije znao ni koliko je 1x1. Svi su mu se bili u školi sprdali i zvali ga ''šupljoglavim'', i smijali mu se zbog njegove velike glave. Kada je izbačen počeo je da ide u biblioteku i tamo stiče znanje.
 
 
 
 
{{Commonscat}}