Zaprešić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
JYBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.1) (robot Dodaje: fa:زاپرشیچ
Xqbot (razgovor | doprinos)
m r2.7.3) (robot Dodaje: sq:Zaprešić; kozmetičke promjene
Red 18:
'''Zaprešić''' je grad u [[Hrvatska|Hrvatskoj]] koji se nalazi u blizini Zagreba i administrativno pripada [[Zagrebačka županija|Zagrebačkoj županiji]].
 
== Geografija ==
Grad Zaprešić prostire se na 52,60 kilometara kvadratnih
na kojem prema popisu iz 2001. godine živi 23.150 stanovnika.
Red 36:
*'''Prirodni rezervati''': [[Orintološki rezervat Sava]] u gradu Zaprešiću i općini Brdovec, [[Cret Dubravica]] u općini Dubravica (stanište [[rosika|rosike]], jedine pronađene biljke mesožderke u Hrvatskoj), [[Park prirode Medvednica]] na području grada Zaprešića, općina Bistra i Jakovlje
 
== Stanovništvo ==
Prikaz broja stanovništva u mjestu i gradu Zaprešiću od prvog popisa stanovništva 30.10.1857. godine.
 
Red 73:
Procjena je da će krajem 2005. godine u mjestu Zaprešić biti oko 19.000 stanovnika, a u gradu Zaprešiću oko 25.000 stanovnika
 
== Uprava ==
'''Gradsko poglavarstvo''':
* NGL V.Morović: mr.sc. Vinko Morović (gradonačelnik), dr.sc. Nikola Skledar, Ivan Košir, ing., Ivica Blažić, dipl.ing.
Red 89:
* [[HSP]]: Anto Jurina, Franjo Klarić
 
== Povijest ==
Konstituirajućom sjednicom Gradskog vijeća grada Zaprešića 30. studenog 1995. god. formiran je grad Zaprešić.
 
Red 116:
U Zaprešiću je 1920. osnovana Industrija mesnih proizvoda d.d., uz Sljeme i petrinjski Gavrilović, najstarija naša mesna industrija.
 
== Gospodarstvo ==
Industrija keramike: Inker, Zaprešić
Red 137:
Farmaceutska industrija: Pliva Savski Marof, općina [[Brdovec]]
 
== Slavni ljudi ==
* [[Baltazar Adam Krčelić]] (1715.-1778.) doktor filozofije i teologije, pravnik, rektor hrvatskog kolegija u Beču, kroničar, povjesničar i književnik
* [[Pavao Štoos]] (1806.-1862.) preporoditelj, pjesnik
* [[Ante Kovačić]] (1854.-1889.) književnik, pjesnik
Red 148:
* [[Davor Vuković]] (slikar)
 
== Spomenici i znamenitosti ==
Zaprešićka staza dvoraca: čak je šest sačuvanih dvoraca na širem zaprešićkom području. Nastajali tijekom 18. i 19. stoljeća pripadaju među najljepše primjerke u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Dva su najviše, nulte kategorije: barokni dvorac Oršić u Gornjoj Bistri (općina Bistra) i Januševec (općina Brdovec) - prema nekim autorima najljepši spomenik klasisističke arhitekture u Hrvatskoj. Prve je kategorije barokni dvorac Lužnica u Šibicama(grad Zaprešić), a druge su kategorije Laduč (općina Brdovec) i Novi dvori u Zaprešiću.
Osim dvoraca znamenite su i stare kurije, te crkvice, te stare zagorske hiže u okolici (tradicionalne kuće u općini Dubravica s fasadama obojenim u plavo). Na području općine Brdovec značajna su i nalazišta iz prethistorije i antike.
Red 161:
Prvotno imanje pripadalo je obitelji Čikulin, a u 18. stoljeću polovica imanja pripada obitelji Moscon, a druga polovica obitelji Čikulin. Kasnije Mosconi otkupljuju dio od Čikulina i vlasnica postaje Maksimilijana Moscon udana Hyacinthy.Nakon njezine smrti imanje ostaje zagrebačkom Kaptolu. Kasnije imanje preuzima Pavao Rauch koji je temeljito preuredio imanje i možda sagradio dvorac 1791. godine. Od 1925. godine dvorac je u posjedu sestara milosrdnica reda sv. Vinka Paulskog , a danas je u njemu i duhovni centar. Dvorac je jednokatan u obliku slova "U" , a na uglovima ima četiri cilindrične kule. U zapadnom krilu nalazi se dvorska kapela s baroknim oltarom. Dvorac je okružen parkom i jezerom.
 
== Obrazovanje ==
*Dječji vrtić "Maslačak"
*Dječji vrtić "Vrtuljak"
Red 172:
* osnovna glazbena škola- područna škola glazbene škole Zlatko Baloković iz Zagreba
 
== Kultura ==
*Muzej "Matija Skurjeni" -u Novim Dvorima u adaptiranoj zgradi spremišta plodina 1987. godine otvorena je Galerija Matije Skurjenija, a 2000. godine Ministarstvo kulture odobrilo je prerastanje Galerije u Muzej Matija Skurjeni.
*Galerija "Razvid"
Red 187:
*Puhački orkestar "Zaprešić"
 
== Sport ==
[[Nogomet]]:
* Nogometni klub [[NK INTER ZAPREŠIĆ|Inter]]
Red 276:
[[ru:Запрешич]]
[[sl:Zaprešić]]
[[sq:Zaprešić]]
[[sr:Запрешић]]
[[sv:Zaprešić]]