Progon Albanaca sa Kosova 1999. – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 12:
S druge strane, nezavisni nemački dokumentarni film "''Es begann mit einer Lüge''" ("Sve je počelo jednom lažju") iz 2000. godine tvrdi da su navodi o "Operaciji Potkovica" izmišljeni u intreresu bombardovanja SRJ.
 
'''''Italic text'''''== Naziv operacije ==
Naziv "Operacija [[Potkovica]]" sugeriše da su srpske snage opkoljavale Albance sa tri strane, ostavljajući otvoren prolaz na jugozapadnom kraju kako bi izgnali stanovništvo u [[Albanija|Albaniju]] i [[Makedonija|Makedoniju]].<ref>[http://www.guardian.co.uk/Kosovo/Story/0,,207919,00.html Milosevic and Operation Horseshoe], ''[[The Guardian]]'', July 18, 1999</ref>
 
Red 20:
 
Iako se naziv "Operacija Potkovica" u literaturi učestalo koristi za operacije etničkog čišćenja na Kosovu, još uvek nije utvrđeno da li su ga srpske snage ikada službeno koristile kao [[kodno ime]] za preduzete operacije.
Бивша бугарска министарка спољних послова признала да је сагу о "Операцији потковица", непосредно пре рата на Косову, начинила влада те државе, као и да је тај план она, не залазећи у веродостојност података, предала Немачкој.
"Операција потковица" једна је од најконтроверзнијих епизода у рату на Косову 1999. године, пре свега јер постојање тог плана никада није доказано. Овај "план" послужио је како би се утишали противници рата, пре свега у Немачкој.
Документ "Операција потковица" први је јавности представио тадашњи немачки министар одбране Рудолф Шарпинг, који је 7. априла 1999. године тврдио да је налаз обавештајних служби крунски доказ Милошевићевог плана за етничко чишћење Косова, који је НАТО две недеље раније кренуо да спречи.
Шарпинг је овај документ изнео јавности, упркос јасним упозорењима немачких обавештајаца да не постоје докази да је тај документ аутентичан, као и да долази из крајње сумњивих извора, али је сјајно послужио како би се маргинализовали сви противници интервенције против тадашње СР Југославије.
Осим бугарске министарке, план је министрима држава чланица НАТО-а "дистрибуирао" и аустријски министар спољних послова Волфганг Шисел, па се и Аустрија нашла у центру контроверзи у вези са овим документом.
"Подаци које је дао немачки министар одбране о југословенским снагама безбедности су нетачни и противречни свим доступним информацијама с тим у вези", рекао је тадашњи аустријски министар одбране Вернер Фаслабенд лета 1999. године у одговору на питање парламентараца о "Операцији потковица".
Суштински, документ који је бугарска обавештајна служба назвала "Операција поткова", производ је "анализе догађаја из јануара и фебруара 1999. године коју су начинили бугарски обавештајни аналитичари". Документ је настао на основу извештаја Посматрачке мисије ОЕБС-а, према којима су се јединице српских снага, непосредно пре почетка рата, налазиле на ободима Косова, што је бугарске аналитичаре и навело на назив "Поткова".
Бугарске налазе анализирала је и немачка обавештајна служба БНД, односно одељење "FüS II 3", које је Бон известило да се прегледом догађаја на терену може закључити да "нема знакова почетка озбиљније операције против ОВК", рекли су за Интернет портал РТС-а немачки обавештајци.
Истовремено, немачки обавештајци оценили су да ће ОВК покушати опробаном тактиком "удари и бежи" да испровоцира српске снаге на озбиљне акције које би резултирале разарањем и покретањем таласа избеглица, како би се изазвали ваздушни удари НАТО-а
 
== Istorijska pozadina ==