Razlike između izmjena na stranici "Televizija"

Dodano 311 bajtova ,  prije 7 godina
m/м
== Počeci ==
 
[[Datoteka:1950's television.jpg|200px|left|thumb|Televizijski aparat iz 1950-ih]]
]]
 
{{Main|Historija televizije}}
 
Počeci današnjih televizijskih sistema datiraju od vremena kada je [[Willoughby Smith]] godine 1873. otkrio fotokonduktivitet hemijskogkemijskog elementa selenija, te otkrića skanirajućeg diska od strane [[Paul Nipkow|Paula Nipkova]] godine 1884. Svi praktični televizijski sistemi koriste fundamentalnu ideju da se prizor skanira kako bi se kroz određeno vremevrijem repliciraoreprezentirao preko signala. TuTa reprezentaciju prima uređaj koji će obrnuti proces skaniranja. Konačni uređaj, televizor, koristi ljudsko oko koje će kao rezultat tog procesa protumačiti kao koherentnu sliku.
Počeci
 
današnjih televizijskih sistema datiraju od vremena kada je Willoughby Smith godine 1873. otkrio fotokonduktivitet hemijskog elementa selenija, te otkrića skanirajućeg diska od strane Paula Nipkova godine 1884. Svi praktični televizijski sistemi koriste fundamentalnu ideju da se prizor skanira kako bi se kroz određeno vreme replicirao preko signala. Tu reprezentaciju prima uređaj koji će obrnuti proces skaniranja. Konačni uređaj, televizor, koristi ljudsko oko koje će kao rezultat tog procesa protumačiti kao koherentnu sliku.
Dok su elektromehaničke tehnike televizijskog projenosa slike bile razvijene preprije drugog svetskogsvjetskog rata, uglavnom od [[Charles Francis Jenkins|Charlesa Francisa Jenkinsa]] i [[John Logie Baird|Johna Logie Bairda]], televizijski sistem koji se u potpunosti koristio elektronikom, kojaelektronijom je razvijenarazvijen od strane [[Philo Taylor Farnsworth|Philoa Taylora Farnswortha]], [[Vladimir ZworykinaZworykin]]a i drugih te je omogućio masovnu distribuciju televizijskih programa. Nakon godina eksperimentalnog emitovanjaemitiranja koje su se mogli gledati samo u posebno opremljenim kućamakućam, komercijalna televizija je počela s radom u SAD i Velikoj Britaniji preprije drugog svetskogsvjetskog rata.
 
Dok je u Britaniji, a kasnije i u drugim zemljama, monopol nad televizijom imala država te emitovanje televizijskog programa finansirala iz budžeta i televizijske pretplate, dotle se u SAD televizija razvijala preko privatnih televizijskih stanica, a program je finansiran preko reklamiranja.
Prve televizijske emisije koje odgovaraju modernoj definiciji (više od 240 linija) su emitirane u Velikoj Britaniji [[1936]]. Tzv. "Sistem A" je koristio 405 linija.
 
Dok je u Britaniji, a kasnije i u drugim zemljama, monopol nad televizijom imala [[država]] te emitovanjeemitiranje televizijskog programa finansiralafinancirala iz budžeta[[budžet]]a i [[televizijska pretplata|televizijske pretplate]], dotle se u SAD televizija razvijala preko privatnih televizijskih stanica, a program je finansiranfinanciran preko [[reklama|reklamiranja]].