Razlike između izmjena na stranici "Televizija"

Dodano 6 bajtova ,  prije 7 godina
m/м (Robot: Adding rue:Телевізія)
{{Main|Historija televizije}}
 
Počeci kara
Počeci današnjih televizijskih sistema datiraju od vremena kada je Willoughby Smith godine 1873. otkrio fotokonduktivitet hemijskog elementa selenija, te otkrića skanirajućeg diska od strane Paula Nipkova godine 1884. Svi praktični televizijski sistemi koriste fundamentalnu ideju da se prizor skanira kako bi se kroz određeno vreme replicirao preko signala. Tu reprezentaciju prima uređaj koji će obrnuti proces skaniranja. Konačni uređaj, televizor, koristi ljudsko oko koje će kao rezultat tog procesa protumačiti kao koherentnu sliku.
Dok su elektromehaničke tehnike televizijskog projenosa slike bile razvijene pre drugog svetskog rata, uglavnom od Charlesa Francisa Jenkinsa i Johna Logie Bairda, televizijski sistem koji se u potpunosti koristio elektronikom, koja je razvijena od strane Philoa Taylora Farnswortha, Vladimir Zworykina i drugih te je omogućio masovnu distribuciju televizijskih programa. Nakon godina eksperimentalnog emitovanja koje su se mogli gledati samo u posebno opremljenim kućama, komercijalna televizija je počela s radom u SAD i Velikoj Britaniji pre drugog svetskog rata.
Dok je u Britaniji, a kasnije i u drugim zemljama, monopol nad televizijom imala država te emitovanje televizijskog programa finansirala iz budžeta i televizijske pretplate, dotle se u SAD televizija razvijala preko privatnih televizijskih stanica, a program je finansiran preko reklamiranja.
Anonimni korisnik