Saint Lawrence (zaljev) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vitek premjesti stranicu Zaljev Saint Lawrence na Saint Lawrence (zaljev): Pa neće nam se sve zvati Zaljev i počinjati sa slovo Z
m link
Red 1:
'''Zaliv Sen Lorens''' je najvećijedan od najvećih [[estuarestuarij]]a na svetu. Vode iz [[Velika jezera|Velikih jezera]] i reke Sen[[Saint LorensLawrence (rijeka)|Saint Lawrence]] se tu ulivaju u [[Atlantski okean]].
[[Datoteka:Gulf of Saint Lawrence.jpg|thumbnail|250px|Zaliv Sen Lorens]]
ReklaReka Sen[[Saint LorenLawrence (rijeka)|Saint Lawrence]] ulazi u zaliv preko dva [[moreuz]]a sa severne i južne strane ostrva Antikosti, moreuz Žak Kartije na severu i moreuz Honguedo na jugu. Na severu je ograničen poluostrvom [[Labrador]], na istoku ostrvom [[Njufaundlend]], na jugu [[Nova Škotska]] (pre svega ostrvo Kejp Breton), i na zapadu poluostrvo Gaspe i [[Nju Branzvik]]. U njemu se nalaze ostrva Antikosti, Princ Edvard i Magdalen.
 
Zaliv Sen Lorens komunicira sa Atlantskim okeanom preko dva moreuza, Bel Il prolaz između Njufaundlenda i Labradora i Kabotov prolaz između Njufaundlenda i Kejp Bretona. Postojao je još jedan moreuz, Kansov prolaz između ostrva Kejp Breton i Nove Škotske, ali je zatvoren izgradnjom puta [[1955]].
 
Osim reke Sen[[Saint Lawrence (rijeka)|Saint Lawrence]] Loren, druge reke koje se ulivaju u zaliv su Miramiči, Nataskua, Matapedia, Margare i Humber. Zaliv ima više suženja, a to su zaliv Šaler, estuer reke Miramiči, zaliv Sen Džordž i prolaz Nortumberland.
 
Ostrvo Sveti Pavle, u blizini ostrva Kejp Breton, se naziva zalivsko groblje, zbog brojnih brodoloma koji su se tu dogodili. Ostrvo Bonaventur blizu poluostrva Gaspe, ostrvo Brion “ptičje stene” ceveroistočno od ostrva Magdalen su značajna utočišta za ptice selice i o njima brine kanadska služba za životinjski svet. Nacionalni parkovi Forlion na istočnom delu poluostrva Gaspe, na severnoj obali ostrva Princ Edvard, Kučibuguak na severoistočnoj obali Nju Brunzvika, pobrđe ostrva Kejp Breton na njegovom severnom delu, Gros Morn na zapadnoj obali Njufaundlenda, i nacionalni park u arhipelagu Mingan.