August (rimski car) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 101:
Gledajući iz Augustove perspektive nasljednici nisu shvaćali potrebu de jure političke ravnoteže između autokratske vladavine i stare republike. On je samostalno vladao 41 godinu ([[27. pne.]] - [[14.]]), a svi njegovi potomci će biti likvidirani u sljedećih 54. ''Princepsi'' koji dolaze nakon njega su postepeno uništavali njegov politički program svojim neshvaćanjem situacije. [[Tiberije]] odustaje od nužnosti stalnog reizbora kako bi se zadržao republikanski privid, [[Kaligula]] želi postati i ''de facto'' apsolutistički vladar, a [[Klaudije|Klaudija]] izabire vojska namjesto [[Rimski senat|Senat]]a, dok [[Neron]] toliko troši državno blagajnu i uništava državu da je nakon njega završila vladavina cijele Julijevsko-Klaudijevske dinastije. Također svojim reformama budući carevi uvećavaju rimsku vojsku narušavajući tako ravnotežu civilne i vojne administracije što će rezultirati generalima koji se bore za carsku krunu (kriza 3 vijeka). Bez obzira na koji način će budući carevi dolaziti na vlast oni će kao svoju titulu uvijek uzimati Augustovo ime.
 
==Smrt==i ostala govna
[[Datoteka:Augustus Tiberius aureus.png|left|thumb|thumb|305px|Rimski novac ([[aureus]]) napravljen 13 - 14 god. n.e. Na jednoj strani je '''August''', a na drugoj [[Tiberije]].]]
Osjećajući da mu se bliži kraj života August je tijekom proljeća 14. godine donio odluku o nasljeđivanju. No, ta odluka trebala je biti donesena suptilno tako da se narod ne prepadne autokracije monarhije.<ref name="ccaa 50">CCAA, Erich S. Gruen, ''Augustus and the Making of the Principate'', str. 50</ref> Narod je htio da on za svog nasljednika proglasi popularnog [[Germanik]]a (sin Tiberijevog brata Druza), ali on je to djelomično odbio smatrajući da je on s manje od 40 godina premlad za najvišu državnu dužnost. Istovremeno željeći urediti nasljeđivanje države na duže razdoblje on za svog nasljednika proglašava [[Tiberije|Tiberija]] koji bi potom, prema dogovoru s Augustom, trebao postaviti Germanika za svog nasljednika.<ref name="eck 119">Eck, 119.</ref> Tijekom kolovoza 14. godine Augustovo zdrastveno stanje se drastično pogoršalo pa je pozvan Tiberije kako bi kao nasljednik bio uz njega tijekom posljednjih dana života. August je preminuo [[19. kolovoza]] [[14]]. godine, a njegovo posljednje riječi su bile: