Tennessee Williams – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 21:
Odrastao je u problematičnoj porodici koja mu je poslužila kao inspiracija za većinu dela. Rođen je u [[Kolambus (Misisipi)|Kolambusu]], država [[Misisipi]], u kući majčinog dede, lokalnog episkopalnog sveštenika (danas je ta kuća pretvorena u centar za dobrodošlicu u Misisipi i gradski centar za informacije za turiste). Njegov otac, Kornelijus Vilijams (Cornelius Williams), je bio trgovački putnik koji je postajao sve veći nasilnik kako su mu deca odrastala. Često je favorizovao Tenesijevog brata, Dejkina Vilijamsa (Dakin Williams). Njegova majka, Edvina Vilijams (Edwina Dakin Williams), bila je potomak plemenite južnjačke porodice.
 
U vreme kada je Tomas imao tri godine, porodica se preselila u [[Klarksdejl]], u državi Misisipi. Sa pet godina mu je postavljena dijagnoza [[Difterija|difterije]], zbog čega su mu noge bile [[Paraliza|paralizovane]] dve godine, a posledica tog stanja je bila da nije mogao skoro ništa da radi. Potom ga je majka počela podsticati da koristi [[Mašta|maštu]], a u trinaestoj godini poklonila mu je pisaću mašinu.{{činjenica|date=11. 2009.}}
 
Tenesi Vilijams je umro u sedamdeset prvoj godini od posledica gušenja poklopcem od bočice sa lekovima, u svojoj sobi u [[hotel]]u Elysee u [[Njujork]]u.<ref>[http://www.nytimes.com/books/00/12/31/specials/williams-choked.html Vilijams ugušen čepom od bočice sa lekovima] ''Njujork Tajms''</ref> Prema nekima, uključujući i brata Dejkina, slavni pisac je bio ubijen. Sa druge strane, prema policijskom izveštaju o njegovoj [[smrt]]i, postoje indicije da su u pitanju bili lekovi; u njegovoj sobi je nađeno mnogo recepata, pa se smatra da je do nesrećnog završetka došlo pod uticajem alkohola i lekova.