Razlike između izmjena na stranici "Patrijarh srpski Dimitrije"

m/м
Datoteka/fajl Alexander—Coat_of_arms_of_the_Serbian_Patriarch—2011.png je uklonjen/a jer ga/ju je na Ostavi obrisao Jameslwoodward sa razlogom: License review: Non-free license, or license disallowing commercial use...
m/м (Datoteka/fajl Alexander—Coat_of_arms_of_the_Serbian_Patriarch—2011.png je uklonjen/a jer ga/ju je na Ostavi obrisao Jameslwoodward sa razlogom: License review: Non-free license, or license disallowing commercial use...)
Za vreme [[Prvi svetski rat|Prvog svetskog rata]] prošao je stradanja sa srpskim narodom i vojskom, i preko [[Albanija|Albanije]] stigao na [[Krf]].
 
 
[[Datoteka:Alexander—Coat of arms of the Serbian Patriarch—2011.png|left|thumb]]
Posle završetka [[Prvi svetski rat|Prvog svetskog rata]] i stvoranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, sve pravoslavne eparhije su ujedinjene. U maju 1919. u Beogradu su se sastali pravoslavni episkopi i proglasili duhovno i administrativno jedinstvo. Stekli su se svi uslovi da nekadašnja [[Pećka patrijaršija]], ukinuta 1766. god. bude obnovljena. Nova državna vlast na čelu sa kraljem Petrom I dala je saglasnost. Srpska crkva se obratila Carigradskoj patrijaršiji kao majci crkvi i upoznala ja sa novim okolnostima u kojima se našla, a sa željom da se patrijaršija obnovi. Vaseljenska patrijaršija je to odobrila, izdala je odgovarajući Tomos. Održan je potom Arhijerejski sabor u [[Sremski Karlovci|Sremskim Karlovcima]] 30. avgusta / 12. septembra 1920, na kome je doneta odluka da se Srpska crkva uzdigne na stepen patrijaršije. Prvi srpski patrijarh obnovljene Patrijaršije bio je mitropolit Srbije Dimitrije.
 
11.227

izmjena