Wikipedija:Kurs/Tečaj – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Gagily (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
m Vraćene izmene korisnika Gagily na poslednju izmenu korisnika Pokrajac
Red 1:
{{uvodni tečaj}}
Avala, planaina sa 511m je jedno od najpopulatnijih odredišta za duži boravak u prirodi i na čistom vazduhu, udaljena od centra Beograda 17 km. Iako pomalo prazna bez poznate siluete tornja obrasla je listopadnom u centralnom delu i četinarskom šumom. Prirodni kompleks Avale zaštićen je od 1859. U srednjem veku na vrhu Avale nalazio se grad Žrnov, koji je i kontrolisao prilaz Beogradu. Turci su ga osvojili u 15. veku i preuredili ga za svoje potrebe.Napušten je i u ruševinama od 18. veka, a 1934. ostaci grada su porušeni da bi se na njegovom mestu podigao spomenik Neznanom junaku.
 
Sam naziv Avala potiče iz 14.tog veka ''Avali'' (arap.)"Golo brdo" u 19 veku je pošumljena planina Avala.
Dobro došli na wikipedijin [[Wikipedia:Kurs/Tečaj|Uvodni kurs ili tečaj]]! [[Wikipedija]] je otvorena enciklopedija, što znači da i vi možete napisati neki članak, ili dopuniti - popraviti neki postojeći. Cilj ovog tečaja (tj. ovih 11 stranica uputa) uputiti je početnike kako uređivati članke na lak i jednostavan način. Kad završite tečaj moći ćete sami uređivati članke, nećete morati nikoga pitati za savjet: kako ovo, a kako ono...
Na vrhu planine podignut je 1938. mauzolej, Spomenik Neznanom junaku, delo Ivana Meštrovića posvećeno srpskim junacima iz Prvog svetskog rata.
 
<gallery>
Naravno, nećete znati sve o Wikipediji, ali ako će vas to zanimati, postoji serija članaka [[Wikipedija A-Ž]]. Ako se zapitate možete li naučiti rabiti wikipediju, znajte da suradnici Wikipedije imaju od 12-60 godina (tj. suradnici koji su podijelili te podatke s nama), raznih su struka i zanimanja, i najvjerojatnije jedina stvar koja ih sve povezuje jest ljubav prema znanju.
Image:http://www.beograd.org.yu/g/images/1838_neznjunak.jpg|Opis '''Spomenik Neznanom junaku''' vajara Ivana Meštrovića
 
Image:http://www.beograd.org.yu/g/images/1838_avala.jpg|Opis'''HOTEL "AVALA"'''
Ako će vas neki pojam više zanimati, trebate samo pratiti [[Wikipedija:Kurs/Tečaj (Wikipoveznice)|Wikipoveznice]], tj. kliknuti na plavu poveznicu na kojoj ćete naći detaljnije objašnjenje određenog pojma.
Izgradnja ovog hotela počela je 1932. godine, a završena 1938. godine. Prvobitna funkcija je bila Ministarstvo za vodoprivredu i šume, a posle II Svetskog rata pretvoren je u hotel.
 
Image:http://www.zvezdaraturs.co.yu/images/brest.jpg|Opis '''ČARAPIĆEV BREST'''Planinarski dom " Čarapićev brest" se nalazi na 310 m/nv.
Krenimo: [[Wikipedia:Kurs/Tečaj (Uređivanje članaka)|'''Uređivanje članaka''']].
</gallery>
 
Pre samog vrha Avale postoji još jedan monumentalni spomenik tragično stradalim Rusima 19. oktobra 1964. U udesu ruskog aviona „Iljušin-18“, koji se srušio na Avalu, poginuli su svi putnici među kojima je bila šestočlana delegacija sovjetske armije sa maršalom Sergejem Birjuzovim na čelu. Delegacija je upućena u Beograd da bi učestvovala u proslavi 20-godišnjice oslobođenja Beograda.
[[Category:Pomoć]]
[[Category:Uvodni kurs/tečaj]]
<!-- interwiki -->
 
[[als:Wikipedia:Tutorial]]
[[bg:Уикипедия:Наръчник]]
[[cs:Wikipedie:Průvodce]]
[[de:Wikipedia:Tutorial]]
[[el:Βικιπαίδεια:Οδηγός για νέους χρήστες]]
[[en:Wikipedia:Tutorial]]
[[es:Ayuda:Tutorial]]
[[fa:ویکی‌پدیا:خودآموز]]
[[hr:Wikipedija:Uvodni tečaj]]
[[it:Aiuto:Guida essenziale]]
[[lv:Wikipedia:Pamācība]]
[[ms:Wikipedia:Tutorial]]
[[pt:Wikipedia:Tutorial]]
[[sk:Wikipédia:Príručka]]
[[sr:Википедија:Упутства]]
[[sv:Wikipedia:Nybörjarkurs]]
[[vi:Wikipedia:Sách hướng dẫn]]
[[zh:Wikipedia:使用指南]]