Akhenaton – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 38:
U periodu pre dolaska Akhenatona na presto, moć faraona se izražavala udruživanjem sa bogom [[Amon]]om, čiji se identitet donekle spojio sa ličnošću boga sunca [[Ra]]. U Egiptu tog vremena, Amon je postao vrhovni bog, a drugi bogovi bili su pod njegovom vlašću. Ime Amenhotep znači „Amon je zadovoljan“. Vremenom su sveštenici boga Amona postali veoma moćna kasta. Akhenaton je pokušao da nadjača njihov autoritet tako što je proglasio veru u jednog jedinog boga - sunčani kolut [[Aton]]. On je zatvorio Amonove hramove, a svoje ime promenio u Akhenaton, što znači „sluga Atonov“.
 
=== Umetnost ===
Pretpostavlja se da je Akhenaton bio revolucionar po svojim umetničkim sklonostima. Takozvani „Akhenatonov stil“ se odlikuje novim shvatanjem forme i pokušajima da se izmeni tradicionalna „ukočenost“ egipatske umetnosti. Obrisi i linije postaju „savitljiviji“ i negeometrijski. Ubrzo posle Akhenatonove smrti, stara verska tradicija je ponovo uspostavljena, ali su umetničke novine nastavile da žive još duže vreme. Ovaj stil imao je uticaja i na čuveni zlatni poklopac [[Tutankamon]]ovog kovčega.
[[Slika:Akhenaton sa porodicom.jpg|desno|mini|200p|Moguće je da su Akhenaton i njegova deca imali Marfanov sindrom, mada je ova pretpostavka još daleko od toga da bude dokazana.]]
Red 54:
Dogod Akhenatonova [[mumija]] ne bude pronađena i identifikovana, ovo će ostati samo pretpostavke.
 
=== Naslednici ===
Akhenatona je nasledio Tutankaten (kasnije [[Tutankamon]]), u svojoj devetoj godini. Zemlju je, najverovatnije, vodio vrhovni vezir (i sledeći faraon) [[Aj]]. Veruje se da je Tutankaten Akhenatonov sin i [[Smenhkare|Smenhkareov]] mlađi brat. Tutankaten je promenio svoje ime u Tutankamon u drugoj godini svoje vladavine (najverovatnije [[1349. pne.]] ili [[1332. pne.]]) i napustio grad [[Akhetaton]]. Hramovi koje je Akhenaton sazidao, uključujući i hram u [[Teba|Tebi]], bili su srušeni (za vreme vladavine Aia i [[Horemheb]]a) i korišćeni kao izvor materijala za gradnju novih hramova.
 
Na kraju su Akhenaton, Smenhkare, Tutankamon i Aj izbrisani sa zvaničnih spiskova faraona, u kojima je pisalo da je [[Amenhotep III|Amenhotepa III]] nasledio Horemheb. Smatra se da je ovo bio deo akcija koje je Horemheb preduzeo da bi izbrisao tragove Atonizma i svih faraona koji su povezani sa ovim periodom. Akhenatonovo ime se nije nalazilo na spiskovima kasnijih faraona, i sve do [[19. vek]]a je ostalo skriveno.
 
===Vidi još===
* [[Nefertiti]]
* [[Spisak faraona]]