Medvedgrad – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Gagily (razgovor | doprinos)
[img}http://img413.imageshack.us/img413/7426/medvedgradjq5.jpg[/img]
Gagily (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
Red 1:
by Gagily:
 
Stara čuvarica Zagreba, planina Medvednica, najljepša je u jesen i proljeće, kad oslikava nebrojenim nijansama prirodne mjene. Iskoristila sam suhe jesenske dane za šetnju po dijelovima Medvednice, ponovno iznenađena njenom raznolikošću i osebujnošću.
 
Linija 7 ⟶ 9:
No, najpoznatija mitska stavnovnica Medvednice je Crna kraljica. Razne legende o ovoj moćnoj vladarici se protežu kroz mnoge hrvatske krajeve. Ona je, primjerice, prema predaji stvorila i Plitvička jezera: nakon velike žege i sparine koja je mučila narod, a ni nebo se ne htjede smilovati i poslati spasonosne kapi kiše, pojavi se na poljani Crna kraljica sa svojom veličanstvenom pratnjom. Ona pošalje silnu kišu, spasi narod od suše, i stvori Plitvička jezera.
Smatra se da je prvotno ova mitska figura nastala iz priča koje su se spredale u narodu o zloj Barbari Celjskoj, sestri Fridricha, glavnog aktera u priči o Veronici, nesretno okončaloj u Velikom taboru. Kažu da je ta Barbara bacala svoje ljubavnike s kula starih gradova u kojima je živjela, a među njima je i Medvedgrad.
by Gagily