Franz Böhme – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 35:
Dana, [[16. septembra]] lično [[Hitler]] je imenovao generala Bemea za opunomoćenog komandujućeg generala u Srbiji.<ref>Firerovo uputstvo br. 31a, 16. 9. 1941 str. 149f (cit. po: Hitlerova uputstva za vođenje rata 1939-1945, str. 1490</ref> Berne je primio zadatak, „da na području Srbije osigura puteve i za nemačku ratnu privredu važne objekte i potom na celokupnoj ustaničkoj teritoriji najoštrijim sredstvima ponovo uspostavi red. Zajedno sa Bemeom u Srbiji su poslate dve borbene jedinice za pojačanje: 125. divizija iz Grčke i [[342. pešadijska divizija (Nemačka)|342. divizija]] iz Francuske.<ref name="Manošek">[http://www.znaci.net/00001/178_5.pdf Valter Manošek: VERMAHT I UBISTVA JEVREJSKIH MUŠKARACA U SRBIJI]</ref>
 
General Beme je od svojih trupa tražio da se za celu Srbiju stvore zastrašujući primer, koji mora najteže pogoditi celokupno stanovništvo.<ref name="Petranović">[http://www.znaci.net/00001/92_4.pdf Branko Petranović: Srpski narod u ustanku]</ref> Naređenje generala Bemea za „čišćenje okuke Save" nije ostavljalo nikakvu sumnju o načinu kako treba postupati u Srbiji pod njegovom komandom. Berne je ocenio da nije više primarna direktna borba protiv vojnog otpora, uništenje baze pokreta otpora, dakle direktna borba protiv civilnog srpskog stanovništva. U naređenju, između ostalog, kaže:
{{citat|"1. Stanovništvo u niziji između Drine i Save priključilo se pokretu otpora. Žene i deca prikupljaju vesti i brinu se o snabdevanju bandi koje se tu kreću. Celokupno stanovništvo time učestvuje u ustanku.