Podgrupa – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: hu:Részcsoport
Xqbot (razgovor | doprinos)
m r2.7.3) (robot Dodaje: ml:ഉപഗ്രൂപ്പ്; kozmetičke promjene
Red 9:
== Osnovna svojstva podgrupa ==
* ''H'' je podgrupa grupe ''G'' [[ako i samo ako]] je neprazna i zatvorena za proizvod i inverze. (Zatvorenost znači sledeće: kad god su ''a'' i ''b'' unutar ''H'', tada je i ''ab'' i ''a''<sup>−1</sup> su takođe unutar ''H''. Ova dva uslova mogu da se spoje u jedan ekvivalentan uslov: kad god su ''a'' i ''b'' unutar ''H'', tada je i ''ab''<sup>−1</sup> unutar ''H''.) U slučaju kada je ''H'' konačno, tada je ''H'' podgrupa ako i samo ako je ''H'' zatvoreno u odnosu na proizvode. (U ovom slučaju, svaki element ''a'' iz ''H'' generiše konačnu [[ciklična grupa|cikličnu podgrupu]] od ''H'', i inverz od ''a'' je tada ''a''<sup>−1</sup> = ''a''<sup>''n'' − 1</sup>, gde je ''n'' red od ''a''.
* Gornji uslov se može izreći u terminima [[homomorfizam|homomorfizama]]a; to jest, ''H'' je podgrupa grupe ''G'' ako i samo ako je ''H'' podskup od ''G'' i postoji inkluzioni homomorfizam (t. j., i(''a'') = ''a'' za svako ''a'') iz ''H'' u ''G''.
* Neutral podgrupe je neutral grupe: ako je ''G'' grupa sa neutralom ''e''<sub>''G''</sub>, i ''H'' je podgrupa od ''G'' sa neutralom ''e''<sub>''H''</sub>, tada je ''e''<sub>''H''</sub> = ''e''<sub>''G''</sub>.
* Inverz elementa podgrupe je inverz elementa grupe: ako je ''H'' podgrupa od ''G'', i ''a'' i ''b'' su elementi iz ''H'', takvi da ''ab'' = ''ba'' = ''e''<sub>''H''</sub>, tada ''ab'' = ''ba'' = ''e''<sub>''G''</sub>.
Red 86:
[[ja:部分群]]
[[ko:부분군]]
[[ml:ഉപഗ്രൂപ്പ്]]
[[nl:Ondergroep (wiskunde)]]
[[pl:Podgrupa]]