Pištolj – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 24:
== Historija ==
 
Pištolji su se kao posebno oružje razvili iz [[puška|pušaka]], odnosno pojavili u Evropi i Aziji krajem [[15. vijek]]a. Od njih su se uglavnom razlikovali po kratkoći cijevi, manjoj težini i dometu, a prvenstveno su bili namijenjeni pripadnicima [[konjica|konjice]]. Evropske konjice su s vremenom upravo primitivnim pištoljima prilagodili posebnu, a i prilično kompliciranu taktiku zvanu [[karakoliranje]].
 
Razvoj pištolja je kroz sljedeća četiri vijeka gotovo u potpunosti pratio razvoj pušaka, što se prvenstveno odnosilo na mehanizme za opaljivanje. Prvi pištolji su se imali glatke cijevi, a municijom, odnosno olovnim zrnima su se punili sprijeda. Opaljivanje se vršilo paljenjem [[barut]]nog punjenja kroz rupu na stražnjem dijelu oružja.
 
Kao i kod pušaka, to se činilo putem [[fitilj]]a, zatim posebnih mehanizama za proizvodnju iskri koje bi upalile barutno punjenje, pa su tako pištolji odgovarali puškama [[kolašica]]ma, a kasnije [[kremenjača]]ma. Slično kao i kod pušaka, u [[17. vijek€17]]. i [[18. vijek]]u se uvode [[fišek|fišeci]] za držanje barutnog punjenja, a kasnije i mehanizmi opaljivanja koji koriste [[kapisla|kapisle]].
 
[[Category: Oružje]]