Čitanje s lista – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
m malo dotjerivanja
Red 1:
'''Čitanje s lista''' je izraz kojim [[muzičar]]i nazivaju [[čitanje]] prvi put viđenog [http://sr.wikipedia.org/wiki/Note notnog teksta] muzičari zovu '''čitanje s lista'''<ref>[http://klarinetknjige.wordpress.com/2012/05/17/citanje-s-lista/ Čitanje s lista]</ref> ([[Italijanski jezik|''ital'']]. ''Prima vista''<ref>[[Vlastimir Peričić]], ''Višejezični rečnik muzičkih termina''</ref>, što znači ''na prvi pogled'').
 
Iskusni muzičari mogu čitati notni tekst i bez [[muzički instrument|instrumenta]], samim gledanjem u note. Njihov unutrašnji [[sluh]] note koje posmatraju odmah pretvara u tonove[[ton]]ove koje oni čuju u dubini svoga bića.
 
OvaTa naučena tehnika ''čitanje s lista'' je (kao i [[Transpozicija|''transpozicija'']]) naročito je potrebna [[Orkestar|orkestarskim]] [[Muzičar|muzičarima]]. Njima se obično pre probe podele [[Partitura|štimovi]] (notne deonice koje treba da sviraju), pa ih oni malo prosviraju i posle toga počinje zajednička proba – [[Orkestar|grupno sviranje]].
 
== Kako se vežba čitanje s lista? ==
Samo strpljivim vežbanjem<ref>[http://klarinetknjige.wordpress.com/2012/05/18/kako-se-stice-tehnika-brzog-i-lakog-citanja-notnog-teksta/ Kako se stiče tehnika ''čitanja s lista'']</ref> stiče se lako čitanje notnog teksta kao što se čita običan, slovni tekst. Počinje se vrlo jednostavnim notnim materijalom, na sledeći način:
 
:1. Prvo se pogleda notni tekst (predznaci, tonalitet, [http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B0%D0%BA%D1%82_%28%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0%29 vrsta takta], tehnički problemi i dr.) i odredi se [http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%BE tempo] u kome će se svirati. Ako se u toku sviranja pogreši, ne vraća se da bi se ispravila greška, već se nastavi sa sviranjem do kraja.
Red 14:
:3. Isti tekst se odsvira i po treći put, samo sada u nešto bržem tempu (onoliko brzo da svi elementi dobrog sviranja mogu da se kontrolišu).
 
Kasnije se prelazi na vežbanje težih notnih tekstova po istom datom redosledu — i to u okviru vremenski odeđenog dnevnog vežbanja ''čitanja s lista''. OvakvimTakvim redovnim radom, [[praktikant]] vremenom uviđa da mu novi notni tekst uopšte ne predstavlja problem.
 
== Izvori ==
<references/>
 
 
[[Kategorija:Muzički pojmovi]]