Gunsmoke – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''''Gunsmoke''''' je američka radio i televizijska western serija koju su stvorili režiser Norman MacDonnell i pisac John Meston. Radnja se događala u i oko [[...
 
Nema sažetka izmjene
Red 2:
 
Radio-verzija se emitirala od 1952. do 1961. godine, te se smatra jednom od najboljih [[radio drama]] svih vremena. Televizijska verzija se emitirala od 1955. do 1975. godine, te se smatra jednim od najdugotrajnijih igranih TV-programa u historiji američke i svjetske televizije.
 
 
== Radio-serija ==
 
[[Image:Gunsmoke52.jpg|350px|thumb|Postava radio-serije 1952 u smjeru kazaljke na satu: Georgia Ellis, William Conrad, Howard McNear, Parley Baer]]
 
Ideju za seriju je kasnih 1940-ih dobio predsjednik [[CBS]]-a [[William S. Paley]], poznat kao veliki fan [[radio-serija|radio-serije]] ''[[Philip Marlowe|The Adventures of Philip Marlowe]]''. Svog direktora programa Hubella Robinsona je zamolio da napravi sličnu seriju u [[hard boiled|tvrdokuhanom]] stilu, ali smještenu u doba [[Divlji Zapad|Divljeg Zapada]].
 
[[Harry Ackerman]], potpredsjednik CBS-a za Zapadnu Obalu, inače kreator serije o Philipu Marloweu, je preueo zadatak. Godine 1949. su na audiciju došle dvije verzije - "tvrdokuhana" radio-drama "Mark Dillon Goes to Gouge Eye" s Ryeom Billsburyjem u naslovnoj ulozi, i mnogo "mekša" i po karakteru vedrija s [[Howard Culver|Howardom Culverom]]. Ackerman je odobrio potonju, ali se ubrzo ispostavilo da je Culver vezan ugovorom za radio-seriju ''Straight Arrow'', te je projekt tavorio u ladici tri godine. Tada su CBS-ovi pisci Norman MacDonnell i John Meston pronašli "tvrdokuhanu" verziju i na osnovu nje odlučili napraviti vlastitu radio-seriju.
 
MacDonnell i Meston su za cilj imali napraviti vestern "za odrasle", u smislu da se bavio ozbiljnim i ponekad neugodnim temama, za razliku od mladenačkoj publici namijenjenih naslova kao što su ''[[The Lone Ranger]]'' i ''[[The Cisco Kid]]''. Njihova serija je bila smještena u [[Dodge City ( Kansas)|Dodge City]] u doba kada je to mjesto vrvilo kaubojima i goničima stoke [[1870-e|1870-ih]].
 
Glavni junak je bio [[šerif Matt Dillon]], koga je glumio [[William Conrad]]. Stalni likovi su bili morbidni gradski ljekar "Doc" Charles Adams ([[Howard McNear]]); Dillonov povremeni pomoćnik Chester Proudfoot ([[Parley Baer]]) i lokalna prostitutka Kitty Russell ([[Georgia Ellis]]).
 
Serija se emitiranjem započela [[26.4.]] [[1952]]., a završila [[18.6.]] [[1961]]. Tokom njenog trajanja je stekla brojne pohvale zbog niza inovativnih zvučnih efekata, izvrsnih dijaloga i za tadašnje doba neuobičajeno [[realizam|realističkog]] prikaza života na Divljem Zapadu. Mnoge od epizoda su se bavile [[skalpiranje]]m, [[linč|linčom]] i ovisnošću o [[opijum]]u i narkoticima. Glavni je junak bio prilično različit od vestern [[arhetip]]ova, odnosno prikazan je kao psihološki ranjen čovjek. Mnoge od epizoda nisu završavale sa tada standardnim [[hepi end]]om.
 
==Vanjski linkovi==