Bolonjski proces – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.2+) (robot Dodaje: be:Балонскі працэс
Xqbot (razgovor | doprinos)
m r2.7.3) (robot Dodaje: be-x-old:Балёнскі працэс; kozmetičke promjene
Red 2:
'''Bolonjska deklaracija''' je zajednička deklaracija europskih ministara obrazovanja potpisana u [[Bologna|Bologni]] [[19. lipnja]] [[1999.]] godine, a odnosi se na reformu sustava visokog obrazovanja u [[Europa|Europi]] koji je postao poznat kao "''[[Bolonjski proces]]''".
 
== Ciljevi Bolonjske deklaracije i Bolonjskog procesa ==
* Prihvaćanje sustava lako prepoznatljivih i usporedivih stupnjeva, među ostalim uvođenjem dodatka diplomi (''Diploma Supplement''), kako bi se promicalo zapošljavanje europskih građana i međunarodna konkurentnost europskog sustava [[visoko obrazovanje|visokog obrazovanja]].
* Prihvaćanje sustava temeljenog na dvama glavnim ciklusima, preddiplomskom i diplomskom. Pristup drugom ciklusu zahtijeva uspješno završen prvi ciklus studija koji mora trajati najmanje tri godine. Stupanj postignut nakon prvog ciklusa treba odgovarati europskom tržištu rada odgovarajućom razinom kvalifikacije. Drugi ciklus vodit će k [[magistarski rad|magisterijmagisteriju]]u i/ili [[doktorat]]u, kao što je to slučaj u mnogim europskim zemljama.
* Uvođenje bodovnog sustava, kao što je '''ECTS''', kao prikladnog sredstva u promicanju najšire razmjene studenata. Bodovi se mogu postizati i izvan visokoškolskog obrazovanja, uključujući i cjeloživotno učenje, pod uvjetom da ih prizna sveučilište koje prihvaća studenta.
* Promicanje mobilnosti prevladavanjem zapreka slobodnom kretanju, posebice: studentima dati priliku za učenje, omogućiti im pristup studiju i relevantnim službama; nastavnicima, istraživačima i administrativnom osoblju priznati i valorizirati vrijeme koje su proveli u Europi istražujući, predajući ili učeći, bez prejudiciranja njihovih statutarnih prava.
Red 10:
* Promicanje potrebne europske dimenzije u visokom školstvu, posebice u razvoju nastavnih programa, međuinstitucionalnoj suradnji, shemama mobilnosti i integriranih programa studija, obuke i istraživanja.
 
== Potpisnici ==
* [[Albanija]]
* [[Andora]]
Red 67:
[[az:Bolonya prosesi]]
[[be:Балонскі працэс]]
[[be-x-old:Балёнскі працэс]]
[[bg:Болонски процес]]
[[bs:Bolonjska deklaracija]]