Slobodan Milošević – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Avner (razgovor | doprinos)
Red 47:
Nekoliko mjeseci nakon pada sa vlasti, Milošević je uhapšen, a u [[28. juni|28. juna]] [[2001]]. pod pritiskom zapadnih diplomata izručen haškom sudu. Milošević je bio prvi šef države u istoriji koji je izveden pred međunarodni sud za ratne zločine.
 
Optužen je „za [[genocid]]; saučesništvo u genocidu; deportacije; ubistvo; progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi; nehumana dela/prisilno premeštanje; istrebljenje; zatočenje; mučenje; hotimično lišavanje života; protivpravno zatočenje; hotimično nanošenje velike patnje; protivpravne deportacije ili premeštanja; uništavanje i oduzimanje imovine širokih razmera koje nije opravdano vojnom nuždom, a izvedeno je protivpravno i bezobzirno; okrutno postupanje; pljačku javne ili privatne imovine; napade na civile; uništavanje ili hotimično nanošenje štete istorijskim spomenicima i ustanovama namenjenim obrazovanju i religiji; protivpravne napade na civilne objekte; hotimično nanošenje velike patnje”.<ref>[http://www.e-novine.com/index.php?news=16213 Haške optužnice protiv predsednika Srbije i SR Jugoslavije za zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu]</ref>
 
Milošević je odbio priznati autoritet suda, što je, uz njegove zdravstvene probleme, proces započet [[12.2.]] [[2002]]. oteglo na nekoliko godina. Tužiteljstvu je trebalo dve godine da iznese optužnicu, a proces je izazvao veliko zanimanje, ali i kontroverze u javnosti bivše Jugoslavije.